PIŠE VANESA BEGIĆ

Najljepša plaža? Neuređena

(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Nije lijepo ono što je lijepo, nego je lijepo ono što se dopada, glasi parafraza poznate poslovice o ljepoti i dopadanju. To može vrijediti i za pulske plaže. Dakako, svatko od Puljana ima svoje miljenike, plaže svoga djetinjstva, mladosti, zaljubljivanja, posebno emotivnu vezu s plažama, no zanimljivo je vidjeti koje su plaže omiljene strancima.

Jedan talijanski portal, prema iskustvima čitatelja-turista, naveo je da su najljepše pulske plaže Stoja i Valkane, a tek potom one na Verudeli. Dan-danas toliko se govori o nužnosti saniranja i sređivanja Stoje i Valkana, kako je šteta što te plaže i kupališta propadaju, a s druge strane turisti preferiraju upravo te. Hm, naravno, svaku objavu, svaki komentar valja uzeti s rezervom, no možda su te plaže turistima omiljene jer su posve različite od razvikanih talijanskih kupališta, gdje se ne može niti na miru proći od silnih ležaljki, napuhanaca i drugog. Gdje pijesak izlazi kroz uši. Ovdje je barem mir, tišina, nema sadržaja, ali nema niti buke, gužve, samo more i nebo, po starinski rekli bismo.

Nije svako zlo za zlo, očito. Nekim turistima je samo to potrebno. Ostale će sadržaje ionako konzumirati drugdje. Ustvari, proglašavanje najljepše plaže je toliko individualno da možda i nema smisla, svatko će tražiti nešto drugo, netko bijeg od svih i svega, drugi neće htjeti na usamljena mjesta, nekome će odgovarati gdje ima najviše sunce do kasno navečer, drugima gdje sunce nije nikada (pre)jako… Gdje ima/nema pijeska…

Po drugom talijanskom portalu, koji preporuča istarske lokalitete potencijalnim turistima, najljepše plaže u Puli su one u Gortanovoj uvali i Ambrela - valjda zbog toga jer su najpraktičnije za djecu. Kakogod, idealno bi bilo da plaže budu, istina, uređene, ali da ne izgube onaj svoj drevni štih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum