PIŠE BORKA PETROVIĆ

Najbolji frigani kalamari na svijetu

(Foto: Arhiva Nik Tomas)

(Foto: Arhiva Nik Tomas)


Grad ne čine samo zgrade, trgovački centri i rotori. Grad čine ljudi. Kolektivna sjećanja. Mirisi. Mnogima je tako sjećanje na neka bolja, bezbrižnija vremena, probudila fotografija dućana "Mirne" iz Rovinja u Facebook grupi "Puljani, grad i neka prohujala vremena". Prisjetili su se Puljani kako se nekada u ovom dućanu u Zagrebačkoj ulici prodavala riba, ali i mirisa svježe friganih kalamara koji su se širili ulicom.

Svi su se složili, nikad nakon toga nisu jeli ukusnije i mekanije frigane lignje. Prodavale su se ovdje i frigane srdele i zere, kako tvrde - najbolje na svijetu! Mnogi su u ovaj dućančić svraćali na marendu nakon što bi se s roditeljima vraćali s tržnice ili pak studenti i školarci nakon nastave.

- Mama me vodila tamo kao dijete, papaline, sardele, lignje, "Francuz" od metra koji se prodavao blizu, jelo se s nogu, nikad neću zaboraviti te mirise i okuse, nostalgično je napisao jedan gospodin u grupi.

Riječ je, za one koji ne znaju, o poslovnom prostoru preko puta nekadašnjeg Gavrilovića (koji se danas, eto, isto samo spominje), a danas se u njemu nalazi dućan elektronike. Koliko se tu dobro jelo, govori i činjenica da se su se mnogi prisjetili minucioznih detalja o ženama koje su tu radile, poput boje njihove kose ili visine, a iz sjećanja je izvirila i malena fontana u kojoj su se, tvrde neki, nalazile žive ribice i plavi mozaik na ulazu.

Ipak, svima je u sjećanju najviše ostao miris, miris kojeg više nema, a vraća nas u neka prohujala bolja vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum