PIŠE LARA BAGAR

Najamnici

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Radio bi, ali nemaš gdje. Stanovao bi, ali nemaš gdje. Ovo nije stih nekih hip-hop dječaraca, već hrvatska, u ovom slučaju pulska realnost. Posla nema jer nema industrije, a bogami ni turizma, tom logikom nema ni stanova za one koji nemaju posla. Istovremeno događa se pandemijski stambeni oksimoron. S jedne strane gospodarstvo je na koljenima, s druge strane, stanovi se nikada više nisu prodavali.

Građevina cvate. Cijene nekretnina nisu pandemijske, već astronomske. Sve ide, odnosno sve se papreno prodaje - nehumana zaobilaznica, pašnjaci, stari grad. Stoja i Veruda lete u nebo, čak i stanovi u radničkoj Šijani postižu cijenu od šest znamenki. U tjedan dana kvadrat je u pojedinim kvartovima skočio i za 500 eura. Istovremeno su skočile i cijene najma. Garsonijere za 2.000 kuna.

Kažu gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna. Ali kada radiš od kuće i dijete ti isto tako pohađa nastavu od kuće, čeljad postaje bijesna, a kuća sve više tijesna. I onda ideš kupiti stan. Ne možeš dobiti kredit pa ga ideš iznajmiti. Znaju to iznajmljivači. Nanjuše nevolju, kao i turista, pa ne spuštaju cijene jer i turist kupuje stanove. Stranci postaju novi stanari. Tih par mjeseci, a poslije rentanje ili neka bude prazno, ovako i onako je Pula grad duhova pa stambena dinamika odgovara dinamici nepostojećeg grada.

A političari bi sadili stablo i grabljali travicu oko vrtića. Veli poznanik: "Pa nisam majmun da živim na stablu, hoću krov nad glavom". A krov sve više postaje rov. A podstanari se isto tako pretvaraju u najamne jadnike koji će ovim tempom do stana teško doći.

Nedavno sam pročitala da su u staroj Grčkoj robovima mogli povjeriti sve dužnosti, osim onih političkih. Građevinari, trgovci, radnici bili su robovi. Za sve Grke jedino je politika bila dostojna građanina, dok su ostale dužnosti, kad god je to bilo moguće, prepuštane onima koji nisu bili građani nekog polisa. A što ako naši političari nisu građani našeg polisa? Što ako žive u predgrađu i ne osjećaju kako živi grad. Onda radnik postaje najamni jadnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini