piše oriana španić

Mrkat spod kostanji

Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)


Kupila sam si hvaljenu knjigu "Iznad svega" koja, između ostalog, priča o drveću. Knjižara Znanje na Korzu i Laura, Narcisa, Kristijan. Knjižara u koju se dolazim odmoriti, prelistati nove knjige, naravno uz kupnju na plaći. Nije dovoljno što sam ovisna o knjigama, nego sam se navukla i na Moleskine rokovnike. Knjižara u kojoj sam doma.

Kažu da postoje dva najbolja vremena za sadnju drveća. Jedno je bilo prije dvadeset godina, drugo je sada. Židovi imaju Tu B'Švat - čovjek je drvo na polju. I u Puli se provodi akcija Posadi drvo, ne budi panj. Moje drveće su ladonja i divlji kesten. Ladonja kao simbol mira, odmora u Istri. Ladonja i njeni zreli plodovi zvani čokolatini. Ladonja i gnijezda ptica u bogatoj krošnji. Istarski razvod i ladonja. Ladonje u starom dijelu Roča, ladonja u Žminju.

Sati i sati provedeni na Korzu oko stabla ladonja. Ogromno stablo ladonje kraj Galerije C8, nekadašnje poslovnice JAT-a. Galerija u Carrarinoj 8, nekadašnjoj Balotinoj. Sadašnje, nekadašnje i tako unatrag mojih svjesnih pedeset godina koje više-manje pamtim.

Ulica 43. istarske divizije i divlji kesteni na ulici dok kiša pada, a automobili prelaze preko njih. Cijela ulica se pretvara u bogatu pjenu poput raskošne kupke.

I Pulski mrkat spod kostanji...

Dođi, zaboravi, nudim ti noći čarobne,

i buđenja u postelji punoj šećera.

Ispred mog prozora drvo divljeg kestena,

puno plodova koje nitko ne treba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum