piše lara bagar

Bilješka iz gradske svakodnevice: NIŽE REŽIJE UMJESTO KESTEN PIREA


Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesten koji grije promrzle dlanove u tmurnim danima. A tek kesten pire? Pa to je zimski sladoled. Ultimativni zimski desert. Iako još uvijek mnogi naveliko hodaju u kratkim rukavima, a grijanje se na radost kućnog budžeta ne pali, zaželjeli smo se jeseni i u ovom najslađem obliku.

I baš kada je malo zahladilo pomislili smo kako je konačno došlo vrijeme za jesenski desert - kesten pire. Odemo do "Charlija" u centru grada, jedne od najstarijih slastičarnica u Puli koja je, kao rijetko tko u gradu, baš uvijek dolaskom jeseni imala spreman kesten pire i kolače s kestenima. A kod "Charlija", dakle krajem listopada, još uvijek u frižideru sladoledi. Znači, ništa od kesten pirea, ipak je pretoplo, pomalo tužno zaključujemo. Naručujemo sladoled i onako usput pitamo "Imate li kesten pire?". A slastičarka će ljubazno: "Naravno".

Zbunjeno komentiramo nije li malo nelogično da se istovremeno prodaje sladoled i kesten pire, jer sladoled je ljeto, a kesten pire jesen. I ona potvrđuje da je to prvi put, iznimka, a postoje više od pola stoljeća, da u ovo doba prodaju sladoled jer je iznimno toplo a i turista ima puno, kao da je kraj ljeta.

Kesten pire, unatoč visokim temperaturama, imaju u ponudi jer on je njihova specijalnost. Izvrstan je, no ipak, malo pretežak za (pre)dugo bablje ljeto. Jedna je od poslastica koje pašu samo u svoje godišnje doba. A godišnje doba kao da je na godišnjem - odmara i nikako da krene. Što i nije loše, uštedjet ćemo na režijama, a to će mnogim uljanikovcima, umirovljenicima i ostalim "icima", nažalost, biti dobrodošao jesenski desert. (Lara BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum