PIŠE VANESA BEGIĆ

Misteriozna Veruda

(Snimio Neven Lazarević)

(Snimio Neven Lazarević)


O pulskim toponimima i izrazima za nazive pojedinih lokacija već se (skoro) pa sve zna. Stojnice koje su koristili ribari da bi se odmorili i zaklonili dale su naziv Stoji, riba lovine nadjenula je ime obližnjim Valovinama, Valkane su dobile ima po trstikama, a ne po psima, kako je više puta rečeno, a Monvidal po obitelji Vidal.

Kesteni su dali ime Kaštanjeru, Veli Vrh je zbilja velik, a Vidikovac ili Monte Paradiso, pa pogled je tu bez daljnjega rajski. Obitelj De Becco zaslužna je za Valdebek, brdo iznad Marine Veruda zove se Rudjan, Monte Ghiro je dobio ime po puhovima, a nekoliko je i pretpostavki zašto se Monte Turco zove tako, a nema veze s Turcima niti s turskim sapunicama.

No, zašto se Veruda zove tako, to nije nikada objašnjeno. Povjesničari vele da je to bio neki drevni toponim čije značenje nije poznato, ili nije razjašnjeno. Postoje objašnjenja da je Veruda dobila ime po otočiću Veruda, poznatijem kao Fratarski otok, ali točan naziv nije nikada razjašnjen.

Verudela je inačica od Veruda, Nova Veruda noviji dio toga kvarta, ali odakle, "prava" Veruda… Čak se spominjalo da su postojali neki narodi ili nešto slično kao Verudi, ali to nije naišlo na ozbiljniju argumentaciju niti na ikakvu znanstvenu težinu.

Povjesničari s kojima smo pričali glede ovoga značenja, nisu imali neko konkretno objašnjenje za to, neki kažu da je to možda bio neki drevni toponim za otočić Veruda, drugi da je možda i postojala kakva obitelj po kojoj su dobili ime, ali sve to bez nekog jasnog dokaza. Baš je misteriozna ta Veruda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum