PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Matilda Barry iz najcrnjih dječjih snova

Mornaričko groblje (Z. STRAHINJA)

Mornaričko groblje (Z. STRAHINJA)


Tko to cvijeće donosi na posljednje počivalište Matilde Barry na pulskom Mornaričkom groblju? Ima li imalo istine u morbidnoj priči da Matilda noću ustaje da bi počistila vlastiti grob?

Dugo su djecu plašili pričama da se jezive stvari zbivaju oko groba stare Britanke. Da na neobičan grob ispisan engleskim jezikom, neobičan i jer drugačije leži u odnosu na ostale, netko redovno polaže svježe cvijeće. Zato na groblje ne treba odlaziti po mraku i uznemiravati mrtve - mogli bi sresti staru damu iz 19. stoljeća. Evo, i ovih dana pod sablasnom pločom podignutoj u sjećanje na Matildu (rođena u Londonu 1804., umrla u Puli 1873.), nalazimo cvijeće! Ali nije to friški mac, već izblijedjela plastična ikebana.

Matildi su za smrti romantičari dodijeli nezahvalnu ulogu aveti, ali se za života očito radilo o tipičnoj ženi iz visokog austrijskog i britanskog društva onog doba. Matilda Rose Barry (djevojački Laurie) bila je irskog porijekla, jednako kao i njen muž bankar Charles Frisby Barry, s kojim je živjela u Genovi, potom i u Trstu prije nego je došla u Pulu. Znana nam je sudbina troje njihove djece, a navodno su ih imali sedmero! Najslavniji od njih bio je Alfred Ritter von Barry, austrijski kontraadmiral i zapovjednik Pule. Stariji brat Richard Barry znan je kao kapetan "Novare".

Dvoje je svoje djece sigurno nadživjela – kći Caroline Fanny umrla je 1862., a sin Richard 1866. godine. Na spomeniku na engleskom jeziku piše da ga je podignuo voljeni sin, očito Alfred, i unuci. A jedna od unuka bila je austrijska slikarica Leontine Camilla von Littrow, kćer Caroline Fanny i lučkog kapetana Heinricha von Littrowa, dobrog prijatelja Matildinih sinova. Lea, kako su je zvali, rođena je u Trstu, živjela je u Rijeci, često je obitavala u Beču, ali i kod bake Matilde i strica Alfreda u Puli. Od mladih dana pokazivala je sklonost za umjetnost - u katalogu Muzeja Grada Rijeke za izložbu "Leontine Littrow - slikarica svjetla" nalazimo da je baka Matilda 1872. za 16-godišnju Leu napisala: "Postala je umjetnica!".

Godinu kasnije umrla je Matilda Barry, a sve nakon toga samo je jeziva pulska legenda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini