PIŠE BORKA PETROVIĆ

Marko Račan pokrenuo lavinu

(B. PETROVIĆ)

(B. PETROVIĆ)


Kada je poznati pulski snimatelj Marko Račan početkom godine počeo čistiti zapuštenu šumicu preko puta svoje kuće na Gregovici, mnogi su bili skeptični. Ipak, Marko se nije dao smesti te je svakodnevno, barem jedan sat dnevno, sa svojim psom šetao šumicom i čistio smeće.

 

Svoje "dnevne ulove" - od odbačenih narkomanskih igli do građevinskog materijala i vrećica za smeće frknutih kroz automobilske prozore - počeo je objavljivati na svojoj Facebook stranici, a njegova je akcija odmah izazvala reakciju i veliki interes građana. Neki su na čišćenje gledali s podsmijehom, mnogi njurgali smatrajući da radi nešto što nije njegov posao, no stvari su se pokrenule. Dapače, zakotrljale su se poput lavine i stvar je od privatne inicijative prerasla u širu društvenu akciju u koju je uključena čitava zajednica.

Marko je za svoj doprinos očuvanju grada te primjer kako se voli svoj grad čak nagrađen Nagradom gradonačelnika, a oni koji prije nisu htjeli ni primirisati u ovaj kvart sada su se ipak probudili te shvatili da im uključivanje u akciju, koju su građani svesrdno prigrlili, ipak donosi koristi. Susjedi se tako pridružuju sada već trećoj akciji - jedna je bila edukativnog tipa, a dvije radne akcije čišćenja. Mališani su se vratili u šumicu, a ni vladajući nisu ostali imuni. Tako je do Gregovice nedavno skočio i gradski pročelnik Giordano Škuflić te s Markom napravio đir po trenutno najpopularnijoj šumici u gradu. Na friškom zraku dogovoreno je zbrinjavanje građevinskog otpada, čišćenje bunkera, saniranje i pošumljavanje, blokada prilaznih puteva te izgradnja dječjeg parkića s klupama i stolovima. I to nije sve, Marku su se počeli javljati udruge i bendovi koji bi željeli da se u šumici vikendima odradi dječja predstava ili koncert.

Što više reći nego - može se! Puležani, ima još zapuštenih šumica, ima neurednih okućnica i prilaza. Budite i vi promjena koju priželjkujete, baš poput Marka Račana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater