PIŠE Borka PETROVIĆ

Ma, bolje nazovite Glas Istre!

| Autor: Borka PETROVIĆ

"Iz Pule prema Medulinu, na starom dijelu ceste, odmah poslije vulkanizera već dva mjeseca stoje hrpe smeća. Isti je scenarij bio i lani. Tada sam zvao komunalnu službu i nakon nekog vremena smeće je počišćeno", ispričao nam je jedan čitatelj. Na pitanje zašto nije ponovno nazvao komunalce ili Herculaneu, veli da će doći i do tog, najzanimljivijeg dijela priče.

- E, pa baš vas zato i zovem! I ove sam godine nazvao komunalce kako bi ih, kao savjestan građanin, upozorio na problem. Puno turista ovdje prolazi i nije lijepo da gledaju smetlište. No, tamo su mi rekli: "Zovite Glas Istre, oni će to bolje riješiti!, ispričao nam je ne vjerujući ni sam da nisu htjeli saslušati problem koji spada u njihovu domenu posla.

Za što oni dobivaju plaću, upitao se, nazvavši na kraju ipak broj pulske rubrike Glasa Istre. U razgovoru doznajemo da smatra da u našem gradu, što se tiče smeća, vlada totalni kaos, ali velik dio odgovornosti snose i sami građani koji radije svoje smeće frknu na šumski put, nego da ga odvezu na smetlište. Ipak, dodaje, dio problema leži i u tome što Kaštijun radi samo do 15 sati pa je ljudima koji u to vrijeme rade problem smeće zbrinuti propisno.

I na kraju mali podsjetnik - tko što treba raditi i za što je plaćen. Odlukom o komunalnom redu Grada Pule, članak 55 propisuje da je u obavljanju nadzora komunalni redar ovlašten narediti fizičkim i pravnim osobama radnje u cilju provođenja odredbi komunalnog reda, narediti otklanjanje nedostataka na urbanoj opremi, uklanjanje protupravno postavljenih predmeta ili uređaja, zabraniti obavljanje radova, uporabu uređaja, objekata ili naprava koje imaju nedostatke sve dok se oni ne otklone, narediti vraćanje javnih površina i objekata u prvobitno stanje i izdati obavezni prekršajni nalog i izreći novčanu kaznu.

Niti jedna od stavki ne propisuje - "Nazvati Glas Istre da oni riješe problem". Pa ipak, nadajmo se da ćemo barem malo pomoći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini