PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Ljepota patvorine


Neke procjene kazuju da je čak 60 posto umjetničkih djela krivotvoreno. Taj zapanjujući podatak na nedavno otvorenoj izložbi umjetničkih krivotvorina u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre zabrinuo je i samog županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbicu koji se zapitao je li Murtić sa zida u njegovom dnevnom boravku doista original ili savršen lažnjak. Možda i jest. Jer tako veliku okruglu brojku od 60 posto teško je zaobići i uz najbolju volju. Neke od krivotvorina na gostujućoj izložbi Muzeja policije ''Ljepota lažnog sjaja" toliko su vjerne originalu, poput onih Vaska Lipovca, da ih može raskrinkati samo iskusno, učeno oko, koje prepoznaje autorov rukopis.

Fascinantno je da je drski "trgovac" pokušao čak i hrvatskoj Vladi uvaliti lažnog Modiglianija, i to njegovo najvrednije djelo, "La Belle Romaine", nagu ženu koja sjedi na divanu, ulje na platnu iz 1917. koje je 2010. na aukciji kuće Sotheby's u New Yorku prodano za rekordnih 68,9 milijuna dolara. Dobro, bilo bi naivno čak i za Vladu da nasjedne na patvorinu tako čuvenog djela. To bi bilo kao da joj netko pokušava uvaliti "Mona Lisu".

Problematična je cifra koja se vrti u ovom kriminalnom biznisu. Ona policiji nije poznata, tih procjena nema. Kao što ih, recimo, ima kad je riječ o trgovini drogom ili oružjem. Vješt krivotvoritelj umjetnina mora imati velik umjetnički dar čak i da bi savršeno iskopirao nečije djelo. To nije običan tat koji zaskače na ulici, nego je, u sofisticiranoj maniri Pink Panthera, kadar za najsavršenije nedjelo. Ta mu se smionost mora priznati.

O autentičnosti se stalno raspravlja. Britanci su čak snimili dokumentarnu seriju u kojoj najveći stručnjaci dvoje je li neko djelo autentično ili nije. O njima se vode rasprave, djela se šalju na analize kao u kakvoj akciji forenzičara. Zato je možda Torbici bolje da uživa u svom Murtiću. Takvom kakav jest. I Policiji u falsificiranom Dalijevom "Isusu na križu". Jer što ako bi muzej u Španjolskoj utvrdio da nije lažnjak?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini