PIŠE Vanesa BEGIĆ

Likovna riznica iz Kandlerove

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Premda zbog korone mnoge aktivnosti sada djeluju u izmijenjenom obliku, valja se prisjetiti i raznih vrijednih umjetnika, koji također, kao i svi mi, čekaju bolje dane.

Udruženje likovnih i književnih stvaratelja ULIKS osnovano je prije točno četiri desetljeća, 1981., te je upravo ušlo u 41. godinu djelovanja. Galerija u Kandlerovoj prošle godine zbog situacije s koronom nije bila otvorena za izložbenu djelatnost, čekaju se bolji dani, no prilika je to da se prisjetimo ove male posebne kreativne riznice.

ULIKS je nastao početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je nekoliko entuzijasta, ljubitelja likovne, književne i dramske umjetnosti imalo potrebu osnovati udrugu kojoj bi cilj bio umjetničko druženje, stvaranje i izmjena iskustava.

U početku su djelovali su pod nazivom Udruženje likovnih stvaralaca i književnika te ljubitelja slike i knjige, a bilo ih je svega 19 članova. Kroz uspone i padove, promjene sjedišta i drugo, kroz godine su uspjeli sačuvati tu kreativnost, ljubav prema umjetnosti, entuzijazam.

Svake godine održavaju božićno-novogodišnju izložbu, a izložbena sezona traje im od sredine lipnja do pred kraj kolovoza pa i sredine rujna. Tada se ovaj prostori pretvori u pravu kreativnu riznicu, u znaku različitih umjetničkih rukopisa, kreativnosti, boja, oblika. U doba korone, kada samo slušamo podatke o zaraženima i cijepljenju, lijepo je prisjetiti se turista iz raznih krajeva svijeta koji obilaze ovu galeriju, gledaju amaterska ostvarenja, dive se mediteranskim krajolicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom