PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Liftom na Gornji grad

Pulski Kaštel (Arhiva)

Pulski Kaštel (Arhiva)


U Puli i okolici nalazi se 26 velebnih utvrda ili fortifikacija, osam topničkih bitnica, šezdesetak baterija, rovova, podzemnih tunela i mnogih drugih zanimljivosti. Vanjski prsten pulskih utvrda prostire se na površini od 40 tisuća hektara. Navodno su sve utvrde međusobno bile povezane mrežom podzemnih tunela, a jedna od priča kazuje da je utvrda Marija Luisa na Muzilu povezana s fortom na Brijunima tunelom ispod mora. To je samo dio bogate gradske povijesti i vrijedne arhitekture koja je desetljećima zapuštena, neiskorištena i prepuštena zubu vremena.

Obnova svih tih silnih tvrđava i njihovo predstavljanje javnosti i turistima stajalo bi cijelo bogatstvo koje ne bi mogao osigurati ni puno bogatiji grad od Pule. Zato su dobrodošla europska sredstva koja Pula putem ITU mehanizma već koristi za realizaciju vrijednih projekata, poput rekonstrukcije Malog rimskog kazališta na Kaštelu. I ne samo Pula, u projekt je uključen cijeli gradski prsten, okolne općine i grad Vodnjan.

Kaštel je mjesto koje turisti manje-više zaobilaze, tiskajući se u prenapučenoj Prvomajskoj, prepuštajući se nižim dijelovima grada, iako se na njegovom vrhu krije pravi arhitektonski i spomenički dragulj. Stoga veseli činjenica da se, upravo putem ITU mehanizma, dakle europskim sredstvima, planira povezati tvrđava, odnosno Povijesni muzej Istre, s "donjim" gradom, i to izgradnjom lifta koji bi putnike dovozio izravno u dvorište muzeja. Slično kao što zagrebačkom uspinjačom možete na Gornji grad. Šansa je to da, nakon desetljeća hibernacije, zaživi i sam Kaštel, gradski usponi, uličice. Paralelno s najavom uređenja, i lokalni poduzetnici pokazali su interes za ulaganje u taj dio grada. Zajedno s Malim rimskim kazalištem, koje će iznova moći primiti više tisuća posjetitelja, bit će to jedinstven kulturni proizvod koji je Pula odavno zaslužila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of