PIŠE VANESA BEGIĆ

Kulturna tura po Puli

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U posebnim uvjetima koji sada vladaju, a u pomanjkanju većeg broja kulturno-društvenih događanja, možda je došlo vrijeme da budemo poput turista u svome gradu. U nekoliko je izložbenih prostora postavljena besplatna izložba, a zašto ne - odredit si jedan dan u tjednu, par sati, za napraviti "kulturnu turu po gradu".

Nekoliko aktivnih umirovljenica to već čini - u malim grupama, jer ipak, poštuju se sva epidemiološka pravila, čim se neka izložba otvori, sutradan odlaze to posjetiti. Tako - gužve nema, kulturnih sadržaja ima. Kadgod se posjeti neki strani grad, prvu stvar odlazi se u crkve, muzeje, pogledati izložbe. U redu, treba upoznati tradiciju i kulture jedne zemlje, ali koliko se u biti poznaje zavičajna povijest, kultura zavičajnosti? Uz to, treba napomenuti da i u Puli gostuju zanimljive izložbe s međunarodnim prizvukom.

Izložbeno-galerijski prostor Sveta Srca do 31. listopada svakodnevno od 11 do 18 sati omogućava obilazak, besplatan, izložbe japanskih lutaka, a to nisu (samo) igračke, već je na taj način predstavljen dio kulture, tradicije te daleke zemlje kroz desetljeća i stoljeća. Potom, u Galeriji C8 u Carrarinoj ulici postavljena je izložba "Brodolom Mijoka - probuđena tajna murterskog mora", koju se može razgledati od 11 do 18 sati do 24. siječnja iduće godine, na samome Forumu u Galeriji Makina je do kraja mjeseca izložba fotografija "Polaroids", Aleša Gregoriča, osim nedjeljom i ponedjeljkom od 20 do 22 sata, nedaleko OŠ Centar na Danteovom trgu stalno je kakav zanimljiv postav u Galeriji Hermana, potom u Zagrebačkoj ulici je Galerija Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Sve taman za kulturnu turu po gradu - makar uz (malo) društvo, za nešto drukčiji dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum