PIŠE Borka PETROVIĆ

Krpež pulskih prometnica

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Znate li što je patchwork ili, pohrvaćeno, krpež? To je tehnika međusobnog spajanja malenih dijelova različitih tkanina kojom se dobiva šareni uzorak, poznata još iz drevnih vremena. Drugim riječima, šivanje od zakrpa. Tehnika je nastala kao rezultat neimaštine i skromnih sredstava tadašnjih kućanstava, a danas nam ovaj hand made tehnika donosi slatke šarene deke i pokrivače u retro stilu.

Kada pogledam šarene pulske prometnice, upravo mi ova tehnika padne na pamet. Krpanje ili krpež na sve strane. Tamniji asfalt, svjetliji asfalt, prekopi koji nikad nisu sanirani ili su pokrpani samo s malo betona. Sve šareno, grbavo. Je li to rezultat neimaštine, neplaniranja, selektivnog ili pak pomnog planiranja, procijenite sami. Činjenica je da se ceste prekopavaju po nekoliko puta pa nema prometnice na kojoj nema po nekoliko različitih podloga koje nisu u livelu. O šahtovima i rupama ovoga puta uopće ne bih. To je već viša filozofija.

Kao i svakog proljeća, ponovno se krpari na sve strane. Zločestiji bi rekli da nije samo do duljih dana i ljepšeg vremena. Kako veli jedan poznanik, "jedna lasta ne čini proljeće, ali toliki radnici na prometnicama sigurno znače da su izbori blizu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of