PIŠE BORKA PETROVIĆ

Kradu nam gdje god stignu

(SERGEJ DRECHSLER)

(SERGEJ DRECHSLER)


Tko se sjeća ne tako davnih vremena kada je čokolada od deset deka koštala pet kuna, ili koju lipu više? Danas su čokolade puno (skoro duplo) skuplje, no ono što boli jest da su u isto vrijeme - sve tanje! Većina čokolada može samo sanjati o okruglih sto grama. One su teške, pardon lake, devet ili osam deka. No, ima i još manjih gramaža poput jedne od mojih omiljenih čokolada koja teži točno 75 grama!

Ova se pljačka ne odnosi samo na čokolade, kradu nas gdje stignu da to niti ne primjećujemo. Iako su omoti hrane i njihova ambalaža identični, ponekad čak i vizualno veći, artikli su iz godine u godinu sve lakši. Tako u vrećicama čipsa ima 20-ak grama manje nego ranije, u kutijama je sve manje keksa, a lopovluk je dobro vidljiv i na kutijama konzervirane ribe. Rijetke konzerve sardina još uvijek teže sto grama, a danas na ambalaži sve češće čitamo: 81 gram, 75,6 grama, 73,5 grama… Nevjerojatno, ali dok "kilogram" šećera kristal i dalje ima kilo, onaj "smeđi" već bježi prema 900 grama!

Stoga, da biste znali što kupujete i po kojoj cijeni, trebate dobro paziti, oduzimati i zbrajati, ili na policama gledati cijenu ispisanu po kilogramu. Ispisanu, naravno, sitnim slovima. No, to vam sve zapravo i ne treba kako biste osvijestili činjenicu da, čak i kada cijena ne raste, proizvođači perfidno smanjuju gramažu, držeći nas u zabludi kako proizvod nije poskupio. Nekada, ne samo da smanje pakiranje, već i podignu cijenu, potkradajući nas zapravo dvostruko. Samo što ovaj prvi, "crni rast" cijena često ne vidimo.

Kako je gospodarska kriza uzrokovana pandemijom dovela do pada zaposlenosti i gotovo svima smanjila plaće, a u isto vrijeme cijene hrane u dućanima i tržnicama samo rastu, pa su namirnice u Hrvatskoj među najskupljima u svijetu, nije naodmet upitati se: do kada će nas tako bezobrazno potkradati gdje god stignu?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum