PIŠE BORKA PETROVIĆ

Kome smetaju galebovi?

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)


Protekli je tjedan iz Grada Pule stiglo priopćenje s efektnom viješću, rođenom za naslov. U njemu se navodi da su kod galebova nađeni "novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude"!?. Stoga su, pored drugih već dobro poznatih opasnosti, kako vele, gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje.

Grad, dakle, otvoreno kreće u obračun s ovim pticama, letećim štakorima. Najprije će ih prebrojati, a onda odlučiti što će dalje. Realne opasnosti, vjerujem, postoje. Galebovi mogu prenijeti salmonelu, no koja je to "nova bolest" kojom se stanovništvo plaši, iz Grada ne pojašnjavaju.

Nekoliko smo puta pisali o galebovima - ljudi su se žalili na njihovu dreku, da prljaju, kradu djeci sendviče… No, pogledajmo činjenicama u oči: otjerali smo ih s hridi koje smo prepustili turizmu, ribara i riba sve je manje, zatvorili smo im odlagališta otpada pakirajući smeće u bale koje čekaju na suncu… Oni su gladni ušli u grad, na naše područje. Možda ih i sami mamimo bezbrojnim škovacama na svakom kantunu.

Ili, zapravo, nismo baš bitni mi, građani? Nešto mi je u cijeloj priči čudno - dva su puta prijašnjih godina iz Grada Pule odgovarali da "u proteklom periodu nije zabilježena pojava zbog koje bi bilo nužno poduzeti eventualne mjere zaštite od ovih ptica", a sama činjenica da se u akciju sada uključila Turistička zajednica i glavna turistička tvrtka na našem području poručuje možda slijedeće - galebovi smetaju turistima, fureštima! Ptice će se uskoro sjatiti po plažama, otimati sendviče Nijemcima koji se izležavaju na ležaljkama, pikirati na sladolede koje Slovenci bezbrižno ližu, zuriti u Talijane dok na terasama jedu ribu, kakati im u bazene…

Zato ću, u ime galebova, pokušati doznati sve o novim bolestima koje prenose i paziti da njihovu populaciju ipak ne zatru, da jednog dana ne bi samo nestali. Baš kao što su, bez puno buke, nestali ljudi-galebovi s plaža. Jer, pitanje je tko će na red doći nakon galebova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini