PIŠE Borka PETROVIĆ

Koliko srdela ide u kilo?

(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Srdela ili sardela, kako vam drago, spada u sitnu plavu ribu. No, ono što žalosti, jest da je ona sve manja, odnosno sitnija. Poznavatelji mora vele da je nekada, sada već davnih dana, u kilogram srdela išlo oko 25-30 riba. Znate li koliko ih za kilogram treba danas? Probajte pogađati, vjerojatno ćete pogriješiti!

Ja sam brojala nakon što sam kupljene na pulskoj ribarnici krenula čistiti za pohanje - točno 67! Zašto je srdela iz godine u godinu sve sitnija frustrirano sam se upitala i odgovor pronašla u jednom članku Slobodne Dalmacije gdje prof. dr. Ivan Katavić, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu te profesor na Sveučilištima u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, tvrdi da je riječ je o obrambenom mehanizmu ribe na pretjerano izlovljavanje! Da bi uopće uspjela opstati i preživjeti pod enormnim ribolovnim pritiskom, srdela je, naime, počela preuranjeno spolno sazrijevati.

Znanstvenik upozorava na činjenicu da zadnjih godina u Jadranu imamo novu generaciju srdele, sitne ribe koja već s 10-12 centimetara veličine u sebi ima ikru, što se ranije moglo naći samo u onoj od 30 centimetara. Slično je i s inćunom, ali i škampima koji su sve manji. Nažalost, dakle, ne radi se ni o kakvom usamljenom pulskom fenomenu ili pak razvikanom globalnom zatopljenju. Ovo što se sada događa sa srdelom je, kako Katavić navodi, čisti krik prirode.

Utješno je znati da je od početka svibnja, barem na mjesec dana, uspostavljen lovostaj. Neka se riba barem malo oporavi. Tko zna, možda i naraste u međuvremenu. Bit će je lakše pohati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater