PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Koliko je ladonja na Giardinima?

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Znate li koliko je stabala na pulskim Giardinima? Ako ne znate podatak, teško ćete pogađanjem doći do okvirnog broja. Isto smo pitanje postavili kolegama, na prepad, a njihovi odgovori nisu bili ni blizu brojčanog stanja na terenu. Možda 16? A bit će ih 30-ak! Zar je moguće da ih je više od 40?!

Ladonja na glavnom pulskom šetalištu ima 85! Plus-minus jedan-dva. Točan broj vjerojatno znaju u gradskoj upravi, kada već pripremaju uređenje Korza, zbog čega mnogi strepe nad sudbinom ovih stoljetnih stabala. Ali dok čekamo gradske analize i planove, morali smo se u taj impozantni broj uvjeriti i osobno.

Brojali smo, računali i uvijek došli do drugačijeg zbroja, no i najmanji od toga je dvostruko veći od najveće procjene ispitanika. Pokušajte i vi, zabavite se, izbrojite i one koje su skrivene iza panoa ili ih zaklanjanju terase kafića. Možda je sada zadnja prilika za to.

Kostele, koprivići ili ladonje zasađene su u četiri reda, u svakom je po 25 stabala, ali mnogi su nizovi krnji pa nema ni okruglog broja. Poneko je stablo kroz povijest iz tko zna kojeg razloga uklonjeno, poneko upražnjeno mjesto zauzeli su kiosci i autobusna stajališta. Zbog tog "nereda" lako se čovjek preračuna i izgubi u prebrojavanju.

Dostupna nam literatura kazuje da je drugo uređenje Giardina za vrijeme Austro-Ugarske bilo 1904. godine, kada je zasađen drvored sa stotinjak kostela, kojima je definirano šetalište za sljedećih 115 godina. "Ladonje danas dosežu visinu od oko 15 metara, a preživjelo ih je od početnog broja oko 80", piše pak u Istrapediji.

Jeste li i do 2012. brojali koliko je crnika bilo na Rivi? S obzirom da su te godine uklonjene, sada možemo jedino posegnuti za našom arhivom i podsjetiti - bilo ih je 44! I tada se, kao i sada pred uređenje Giardina, govorilo: "Posjeći će ih", "Neće ih posjeći"... Neovisno što se pričalo, drvoreda iz 1920-ih više nema, a našu autentičnu zimzelenu vrstu zamijenili su kuglastim javorima, s njih 58.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater