PIŠE VANESA BEGIĆ

Kazališna Pula

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Samo da sve završi i krenu pomalo događanja u pravom smislu, mirno, bez straha da će netko kihnuti ili zakašljati. Teatar Naranča je i u ovo korona-vrijeme priredilo predstavu za tinejdžere "Moje istrijansko korona vjenčanje", koja je polučila velik uspjeh.

Kako će tek biti kada će se potencijal obnovljenog Dječjeg kreativnog centra, bivšeg Pionirskog doma moći koristiti u punom opsegu.

U Puli, što se tiče dramske umjetnosti, osim Istarskog narodnog kazališta i Teatra Naranča, djeluje i Dr. Inat, a dramski se sadržaji provode i u udruzi Birikina, gdje se održavaju i lutkarske te igrane predstave za djecu. Dakako, treba spomenuti i vrijedan rad pojedinih profesorica i odgojiteljica u školama i vrtićima po pitanju kreiranja dramskih sadržaja.

Zaronivši malo u pulsku povijest, saznali smo da je i pri OKUD-u Istra, koji se bavi prvenstveno glazbenim aktivnostima, nekada djelovao i studio "Boško Buha". Bilo je to prije skoro 50 godina, u rujnu 1972. je oformljen, a okupljao je ljubitelje dramske umjetnosti, mlade recitatore i pjesnike. Oni koji pamte njihovo djelovanje, vele da bez njih nije mogla proći niti jedna relevantnija gradska predstava ili proslava, a djelovali su do početka 80-ih. Dobili su brojne nagrade i priznanja.

Osim u pulskom kazalištu, vrlo je uspješna bila i dramska sekcija koja je djelovala u tadašnjem Pionirskom domu, iz koje su izašli brojni danas afirmirani glumci i dramski pedagozi. A pomislimo samo koliko je, općenito, glumaca svoje prve glumačke korake napravilo u Puli, u Dramskom studiju INK-a, Inatu, Teatru Naranča…

Samo da krenu bolja vremena, Pula ima jak kazališni potencijal i predstava neće nedostajati. Pa i sama korona će ponuditi mnoštvo ideja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater