piše vanesa begić

Kavana na obali

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Niz više ili manje kultnih kafića, ali ni jedan par excellence, odnosno Pula je bez prave, tradicionalne gradske kavane. Gdje popiti dobru kavu, čaj, pojesti neki fini kolač, tortu, sachericu, štrudlu, mjesto bez narodnjaka i povišenih tonova u svakom smislu?

Istina, u Puli ima puno kafića i neki od njih zaslužili su status kultnih - zbog lokacije, posjetitelja, vlasnika, priče, povijesti. Imamo Parlova i Joycea, kafiće koji su godinama na istoj poziciji. Zatim one koji su više ljetni ili turistički đir, kao i one gdje će posjetitelji odigrati partiju biljara. Gdje će popiti najjeftiniju kavu, ili pak najbolju kavu, gdje će nešto prigristi, pročitati novine, bila to "obična" baraka na tržnici ili pak neko kultno i kulturno mjesto, dio povijesti grada i njegove kulture.

Čitajući malo zapise o recentnijoj pulskoj povijesti, uvijek se kao kultne pulske kavane navode "Jadran" (na Giardinima) i "Na obali", koja se nalazila na obali. Već dosta dugo nema niti jedne niti druge, a na obali, rivi, gradskom potezu uz more nema niti "s" od sadržaja. Nakon što raznorazne prodavaonice opreme za more, sladoleda i prigodnih osvježavajućih pića u rujnu zatvore svoja vrata, obala postaje mjesto gdje se prolazi baš ako se mora. Istina, u blizini ima kafića i sadržaja, ali za grad koji ima povijest od tri tisuće godina (već godinama se govori da ima tri tisuće godina, u međuvremenu je ostario i ima koju godinicu više), i koji veli da je grad na moru, da živi u, na, uz more, jedna lijepa kavana na samoj obali, kultna, ne bi bila suvišna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini