PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Kad su slonovi šetali Lungomarem

Ilustracija

Ilustracija


Jedna od najčudnijih scena koju su prije 40-ak ili 50-ak godina mogli vidjeti Puljani bila je parada slonova duž Lungomara. Da, tada su slonove, a ne pse vodili u šetnju uz obalu, da bi ih potom vodiči pustili u Gortanovu uvalu na kupanje.

Otkud slonovi? Iz cirkusa koji je još i 1980-ih na radost mnoštva znao predstave prikazivati na Valkanama. Nestvarno može mlađim generacijama zvučati da je nekada glavna gradska atrakcija bio dolazak cirkusa, ali predstave s egzotičnim divljim životinjama i kaveze sa zvijerima voljelo je gledati i mlado i staro. Gotovo nezamislivo, s obzirom na današnje zakone i standarde zaštite životinja.

Duga je tradicija dolazaka cirkuskih trupa u Pulu. Uostalom, i antička Arena predstavlja začetak slične zabave za mase. U Areni su i koncem 19. stoljeća održavane cirkuske predstave, ali je navodno primarna lokacija za putujuće trupe bila Punta. Redovni gost Pule, Cirkus Zavatta, koji su mahom činili akrobati, klaunovi i pantomimičari, s tek nekoliko konja, šator je prvih godina 20. stoljeća podizao i na Piazza Verdi, prije nego je izgrađena tržnica. Kako su 1901. prekinute biciklističke trke na velodromu, na mjestu sadašnje Gimnazije i igrališta, tako su Zavattu preselili tamo. Koju godinu kasnije tu se smjestio i veliki cirkus Kludsky, koji je u Pulu dovodio 150 pripitomljenih životinja - konje, lavove, zebre, deve, tigrove, slonove, medvjede... Za transport životinja i stotinjak ljudi bilo im je potrebno 22 kola!

Carlo Kludsky 1910. stigao je u Pulu u još jačem izdanju pa je smješten na novu lokaciju - Prato dei Sette moreri. Riječ je o velikoj livadi na mjestu i oko današnje Ekonomske škole, lokaciji nazvanoj po murvama. Kako je Giornaletto di Pola te godine pisao, nikada ranije u Puli nije gostovao veći cirkus.

Pamte i poslijeratne generacije Puljana da su cirkusi redovno pohodili Pulu. Šarene šatore podigli bi na starom sajmištu automobila, na mjestu današnje zgrade Croatia osiguranja, na Marsovom polju, iza Stande, na Valkanama… Uvijek negdje na rubu, ali dovoljno blizu da egzotičnim životinjama privuku što više gradske djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom