PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Kad bi kaštanjerske masline govorile…

(Elio VELAN)

(Elio VELAN)


Kad bi 18 starih drveća s Kaštanjera govorilo, onda bi nam i objasnilo kako je prohodalo!

Na stranu s Grigorom Vitezom, dovoljno je intrigantna vijest da je nepoznat netko s pulskog Kaštanjera ukrao 18 maslina, za koje je policija navela da su stare između 80 i sto godina. Krimić je, očekivano, zainteresirao mnoge, a posebnog su si oduška dali komentatori na društvenim mrežama. I ne zato što bi takva krađa bila bizarna - na probleme "hodajućeg drveća" već su se navikli poljoprivrednici diljem Istre - nego zato što je teško povjerovati da takvu obimnu akciju u gradu može izvesti itko bez da privuče pažnju susjeda, kada već vlasnika nema u blizini.

Pitaju se komentatori gdje na Kaštanjeru uopće ima toliko mjesta za masline. I kako su ih uspjeli iskopati i odnijeti neprimjetno. Za to je potreban cijeli dan rada bagerom - zar takav stroj nitko nije ni čuo ni vidio? Masline će se uskoro, pišu komentatori, pojaviti pred nekom luksuznom vilom s bazenom. A ima i onih sklonih šali koji sugeriraju da je to djelo istarskog Davida Copperfielda ili pak da ulike zapravo i nisu ukradene, nego su, kao i mnogi drugi, pobjegle iz Hrvatske.

Slučaj će ipak zvučati manje intrigantno kada iznesemo podatak da su stabla otuđena s parcele na dnu ulice Kaštanjer, nedaleko od pulske zaobilaznice, gdje se nalaze poljoprivredne površine i obiteljske kuće ne tako gusto zbijene kao u gornjem djelu ulice. Otkrili bi vam mi i više da je suvlasnik zemljišta, na kojem su se masline nalazile, želio svoju priču podijeliti s javnošću. Ali, nije.

Ovako možemo tek skrenuti pažnju na to da se parcela, nekadašnji maslinik, nalazi nadomak gradilišta trgovačkog centra City Malla. A tamo, kao što smo pisali, duže od mjesec dana, i petkom i svetkom, od jutra do mraka, šiba teška mehanizacija. Prašina prekriva, a buka zaglušuje dno ulice Kaštanjer, susjedi ne samo da su začepili uši, usta i nos, nego od muke ne mogu ni oči otvoriti. Zar je teško onda dovući bager i bez straha izvući stare masline?

Slučaj bi, dakle, djelomično mogao biti riješen, samo da ne grize mali crv sumnje: Ima li tu još nečega više od obične krađe?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum