PIŠE Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Jesmo li se previše opustili!?

(Neven LAZAREVIĆ)

(Neven LAZAREVIĆ)


Prošli vikend, kojeg su mnogi vlasnici restorana i kafića zbog dolaska gostiju i vraćanja turističkih aktivnosti na javnu scenu prozvali i danom "D", vratio je osmijeh na lice. Konačno, krenuo je plimni val koji je doveo više od 60 tisuća gostiju. A kad smo kod ljubaznosti, srdačnosti i osmijeha domaćina, valja istaknuti da je ovo potonje i (pre)više otkrivalo zadovoljstvo posjećenog vlasnika ugostiteljskog objekta.

Naime, samo u jednom, i to u centru grada, konobari su se "skrivali" iza zaštitnih maski i rukavica. Njihov izgled ne samo da nas je r(t)užno podsjetio na virus, već bogme i prestrašio. No, je li doista pravo vrijeme za skidanje maski, poglavito u kontekstu najave mogućeg drugog vala koronavirusa, danas samo možemo lamentirati. No, bilo bi strašno da nam se zbog preranog opuštanja i, hvala bogu, činjenice da je, zahvaljujući svima nama, Poluotok corona free zona, sadašnja sloboda kretanja i bliskog komuniciranja, obije o glavu.

Jesmo li se prerano opustili i zaboravili kako je bilo tri mjeseca u izolaciji i neizvjesnosti? Ili nam je samo dosadilo biti stalno na oprezu i u strahu? Očito, na ta će pitanja odgovor će morati dati svaki od nas ponaosob. Prema vlastitoj savjesti i stupnju odgovornosti. Izvjesno je tek da se gradovi/granice otvaraju i pune turistima, a sa svakim dolaskom povećava se mogućnost ponovnog "zaključavanja" i pojave novooboljelih.

Dakle, ostaje nam samo čekati i nadati se najboljem. Prvi je đir korone prošao iako i danas iz svijeta javljaju kako je trenutno osam milijuna ljudi zaraženo. Zbog toga bi možda pojačane mjere zaštite i samozaštite bile dobrodošle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum