PIŠE BORKA PETROVIĆ

Jesam li ja budala?

| Autor: Borka PETROVIĆ
Arhiva

Arhiva


Svakodnevno svjedočim gomilama smeća po ulicama, šumicama, smeću ostavljenom ondje gdje su nekada bili kontejneri ili pored kontejnera za robu. Što je ljudima u glavama da se odlučuju na ovakav čin? Ne mogu ga okarakterizirati kao činom građanskog neposluha radi viših računa za odvoz smeća jer on to naprosto nije. Ne mogu te građane amnestirati time što više nema kontejnera na uobičajenim mjestima, jer novi način odvoza komunalnog otpada već je dulje na snazi i svima bi već trebalo biti jasno kako on funkcionira. Pa što onda? Kako shvatiti čovjeka koji svoju vrećicu sa smećem jednostavno frkne iz auta u prvi grm ili stari kauč mukom natovari na prikolicu da bi ga odvezao - ne na otpad nego u šumicu?

Već danima prolazim pored kućice koju netko očito preuređuje - preko puta odbačeni su stari kauč, vodokotlić, vreće robe i igračaka. Brdo raste svakoga dana. To je očito mjesto na kojem se smeće ostavlja. Ovoga puta ne želim to slikati i objaviti jer dogodit će se slijedeće - direktor Herculanee ili netko njemu sličan dat će nalog da se smeće pokupi kako se ne bi ta tema vukla po novinama. I time zapravo dati ljudima povod da na isto ili slično mjesto otpad bace i sutra. Nelegalno, ali posve besplatno. Barem za njih.

Ne, to jednostavno tako ne ide! Na teren treba izaći komunalni redar i takvim ljudima naplatiti kaznu što smeće odlažu nepropisno. Treba provjeriti imaju li svi svoje kante, plaćaju li račune. Jesmo li mi koji recikliramo budale? Od kutije keksa odvajam foliju koju bacam u žuti najlon, ostatak u plavi, za svaku sitnicu izlazim u dvorište gdje selektiram otpad i proizvodim nikad manje smeća, no plaćam više. A što je s onima koji nemaju dvorišta pa su im se terase i špajze pretvorile u male Kaštijune? Recikliraju, odvajaju, plaćaju višestruko veće račune i nikome ništa. Od onog što mi plaćamo naplaćuje se saniranje otpada i prikupljanje smeće koje su neke nepoznate osobe ostavile gdje ne bi trebale. Na to je lani iz gradskog proračuna utrošeno čak 627 tisuća kuna - našeg novca. Sada će, vele, sve dodatno začiniti troškovima video-nadzora. Jedino što će to promijeniti je što će se odsad smeće bacati samo po mraku ili - s kapuljačama na glavama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini