PIŠE BORKA PETROVIĆ

Iz Pule krenula peticija za spas tržnice

(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Iz Pule je jučer krenula on-line peticija za spas tržnica. Pokrenula ju je pod nazivom "Otvorite zelene tržnice", preko platforme Peticija24.com, inženjerka kemijske tehnologije Koviljka Aškić. U peticiji se pojašnjava kako će mjere zaštite od koronavirusa, koje su rezultirale zatvaranjem tržnica, za posljedicu imati propast malih proizvođača mlijeka, sira, voća i povrća.

"Dobrom organizacijom rada i provođenjem mjera onemogućavanja bližeg socijalnog kontakta moguće je organizirati rad tržnica. Nadzor nad radom treba organizirati na isti način kako je organiziran i rad trgovačkih centara - propuštanjem manjeg broja ljudi u prostor zelene tržnice, veći razmak među prodavačima. Naravno, trebalo bi angažirati zaštitare koji bi provodili mjere nadzora na isti način kako to rade i u trgovačkim centrima. Nemojmo dopustiti da nam nestane i ovo malo OPG-ova koji trenutno proizvode hranu", navodi se u peticiji.

I doista, mnogo je mišljenja da bi rad tržnica, barem u slučaju pulskih koje su na otvorenom, zapravo bio poželjan. Uz poštivanje mjera razmaka, jer se manji broj preostalih zakupaca može rasporediti na veći broj stolova, a zaštitar nadgleda kupnju, mogućnost zaraze svela bi se na minimum. Vjerojatno bi bila i manja od mogućnosti zaraze u trgovačkim centrima koji su zatvoreni i koje tijekom dana pohodi puno veći broj ljudi. Svi diraju istu hranu na policama, prolaze pored istih kasa, a kupuju hranu koja dolazi iz zaraženih područja.

Ono što me u cijeloj priči muči jest samo jedna stvar - bi li se na opustjelu tržnicu vratio dovoljan broj kupaca da se zakupcima dolazak doista i isplati. Jer, velik je broj njih prešao na dostave i prodaju "na kućnom pragu" te to, barem za sada, funkcionira dovoljno dobro. Proizvođače drži na životu, a kupcima olakšava život.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum