PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Ima reforme, nema knjiga

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


- Dobar dan, obavještavamo Vas da su stigle knjige za Vaše dijete, udžbenik i radna bilježnica iz engleskog, pa možete doći po njih, stigao je jučer poziv iz Narodnih novina majci djeteta koje kreće u prvi razred gimnazije. Reformski, za koji su tiskani novi udžbenici.

- A ostale knjige?, pita majka. Sad se već zabrinula jer nastava počinje u ponedjeljak, a knjiga naručenih početkom srpnja još nema.

- Obavijestit ćemo Vas kad stignu, odgovaraju iz Narodnih novina.

- A jesu li stigle radne bilježnice za mlađe dijete, za peti razred?, pita malčice zabrinutija majka. Nada joj visi o niti.

- Nisu još, javit ćemo Vam, sad je već neugodno prodavačici s druge strane žice. Jasno, oni su distributeri i ako knjige nisu tiskane na vrijeme, onda ih ne mogu stvoriti nekom alkemijskom formulom.

I peti razred je zahvatila kurikularna reforma i novi udžbenici. Ma što to značilo. Zna se samo da stari udžbenici ne vrijede, iako ono što se u njima uči nije doživjelo izmjene. Klasici svjetske književnosti nisu iznova napisali svoja remek-djela. Dva i dva su još uvijek četiri. Dobro, nekima koji su računali da će knjige stići do početka nastave, baš i nije. Englezi još uvijek pričaju engleski. Iako se u Ministarstvu obrazovanja prave Englezi kad ih upitate zašto udžbenici kasne. Mi smo svoj dio posla odradili na vrijeme, odgovaraju i peru ruke.

Valjda žele poručiti roditeljima da se frigaju. Ili da djeca u ponedjeljak u školu ponesu pisaću tablu i kredu kojom će zapisivati novo gradivo. Kao u dobra stara vremena. Nemjerljivo je jeftinije od novih udžbenika, a potiče i moždane vijuge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater