Piše CHIARA BILIĆ

Igor Stari i kamen mudraca


Igor Stari je alkemičar. Direktor pulskog komunalnog poduzeća Herculanea posjeduje mistične moći. On, međutim, ne pretvara olovo u zlato. To je tričarija nedostojna njegove umješnosti. Stari je, budimo na trenutak sasvim prizemljeni, čarobnjak puno većeg kalibra, a ne kakav bezjački mađioničar.

Njegova lukava majstorija usmjerena je u pretvorbu manjih brojki u veće. Jednim gostovanjem u HRT-ovoj emisiji i - puf! - on 4,85 posto selektivno odvojenog otpada magično pretvori u 24 posto. Tek što je otvorio usta već je kamenom mudraca uspješno i s lakoćom obavio pretvorbu.

Pretpostavka je da se nije htio odveć prsiti, razmetati sa svojim drevnim sposobnostima. Veliki čarobnjaci su skromni. Jer mogla je, budite sigurni, ta brojka biti i troznamenkasta. Ali nije vam on takav. Tom ekstravagancijom se, međutim, opet nekom ezoterijom kojom, doduše, nismo svjedočili ispred malih ekrana, diče u Gradu. Nekakvim njima svojstvenim čiri-birijem 24 posto naprasno naraste na 27 posto.

No, Starog ne treba kriviti što poseže za natprirodnim silama. I ovo što je učinio bilo je samo zato što je Ministarstvo magije pogriješilo. Nisu ni te starješine sveznajuće. Pula, naime, reciklirala puno više no što to govore njihove tablice i loše formule. To što su drugi gradovi u državi povodljivi i obračunavaju po naputku tog istog Ministarstva, to je njihova stvar.

U čarobnjačkim kuloarima kruže priče da bi uskoro svoj kamen mudraca mogao usmjeriti na pulske ulice i - puf! - odjednom će napokon biti čiste!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater