PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

I ostade ih 85!

(Danilo MEMEDOVIĆ/Arhiva)

(Danilo MEMEDOVIĆ/Arhiva)


Do ponedjeljka navečer na Giardinima je bilo 86 ladonja, u utorak ujutro već ih je 85! Jedno je stoljetno stablo palo pod udarima jake bure, prepriječilo se na cestu, dobro da nije koga i ubilo!

I baš nam je pod tim stablo, preko puta križanja između "Vesne" i apoteke, prošlog listopada na loša zdravstvena stanja ladonja ukazivao Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveća. Vodio nas je Giardinima i ukazivao na gomilu problema pulskih koprivića, od tadašnjih 86 za 32 je utvrdio da su zaražena gljivama truležnicama, a neka su stabla i šuplja. Ukazao nam je i na jednu tanku ladonju na dnu Korza koja se, očito "prazna" pod korom, klatila pod nejakom burom.

Kada su rekonstruirali pulski Giardini 1904. godine zasađeno je 112 ili 114 ladonja. Mnoge su s vremenom uklonjene, neke su i padale, kao i ova zadnja. Giardini bi trebali i opet u rekonstrukciju, kada će, ne zna se, ali se lani podigla silna prašina oko navodne namjere da se drvored ukloni.

Sada kada je stablo palo mnogi će reći da ladonje i ne treba štititi pod svaku cijenu. Tko bi, uostalom, preuzeo odgovornost da se jučer ujutro nešto tragično i dogodilo na cesti? Vjerojatno nitko dobrovoljno, kao što nitko ne želi biti upamćen kao drvosječa najljepšeg gradskog šetališta. Iz Grada su još lani ukazali da neka stabla i nisu u dobroj formi, ali do Poštenjaka, magistra arborikulture i urbanog šumarstva, te Christina Galla, diplomiranog inženjera šumarstva, koji je istupio otvorenim pismom, nitko nije smogao hrabrosti reći Puljanima da imaju ozbiljan, ozbiljan problem usred grada. Oni su rekli što nitko nije želio čuti, a Puležani su im zauzvrat očitali bukvicu preko društvenih mreža.

Zelenog vijeća, koje je Grad obećao formirati za ovu temu, još nema, skršila se u međuvremenu još jedna ladonja, a stavovi na društvenim mrežama okreću se naglo, baš onako kako bura ili jugo zapušu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater