PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

I Castropole su bile dobre s fratrima

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Lokalna predaja kaže da su na Veliki petak 1271. godine u Puli poklani pripadnici plemičke obitelj Castropola, koja je kroz stoljeća s Kaštela vladala gradom, mada se, prema povijesnim vrelima, obitelj održala na vlasti još bar 50-ak, 60-ak godina kasnije od tog događaja. Je li zaista mali Castropola, dječak koji je navodno uspio izbjeći pokolj, uspio po povratku u Pulu opet uzdignuti svoju obitelj na tron grada, nešto je u što povjesničari ne vjeruju pa i u pitanje dovode vjerodostojnost cijele priče.

Kako bilo, pulska legenda spominje da su Gionatasi, promletačka suparnička plemićka obitelj, sa svojim pristašama na noćnu procesiju gornjim dijelom grada uspjeli unijeti oružje, na ugovoreni znak povadili su sakrivene mačeve i krenuli u konačni obračun s Castropolama. Poklali su sve do zadnjeg, osim malog člana obitelji koji je spas potražio među franjevcima. Njega je spasio neki fratar i potom ga pod krinkom noći odveo i sakrio u Šijansku šumu, što i opet ukazuje na dobru povezanost pulskih vladara i franjevaca.

Detalji ove priče nisu nam poznati pa ćemo je rekonstruirati uz danas poznate okolnosti. Lako možemo zamisliti kako fratar dječaku pokazuje put u slobodu kroz gotički prozor preko kamenog zida. Da bi se dječak spustio u donje ulice grada, fratar je ispleo stare habite u dugi konop, ali i dalje prekratak za visoki zid. Srećom, pod zidom se našao jedan od automobila, visoki terenac, parkiran uz zid franjevačkog kompleksa po milodaru od sto groša mjesečno, što je ekvivalent današnjih 500 kuna. Mali je Castropola nogom napipao limeni krov SUV-a pa je doskočio na haubu, a s nje na tlo i utekao u noć.

Gionatasi su, naravno, pretražili franjevački kompleks u Puli, ali kada su na bijelim kamenim zidovima vidjeli ispisane brojeve registarskih oznaka vozila nekih svojih članova obitelji, potjeru su prekinuli da pred preuzimanje vlasti ne naruše poslovne odnose s fratrima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini