PIŠE Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Humanost i zajedništvo konstanta istarskog sjevera


U vrijeme koronavirusa kada "krizni" profiteri izazivaju zgražanje javnosti s nultom tolerancijom prema onima koji zgrću novac na tuđoj muci, u vrijeme kada zbog velike potražnje zaštitnih maski za lice gotovo pa da nema ni za lijek, Semišćica i Buzećanka Marija Ribarić i tekstilne radnice iz njenog Marytessa odlučile su sašiti i pokloniti maske od čistog pamuka svojim ugroženijim sumještanima, zdravstvenim djelatnicima, trgovcima i umirovljenicima. Besplatno su podijelile više od tisuću maski i dalje ih šiju. Svu proizvodnju malog tekstilnog pogona preusmjerile su i stavile na raspolaganje zajednici. Koja je, malo je reći, oduševljena. Svi oni koji poznaju Mariju ovime nisu iznenađeni. Jer ona je naprosto takva pa je takav i njen ženski kolektiv. Ali...

Marija nije izuzetak. Ona je samo jedna od mnogih. Buzećana koji će bez puno razmišljanja pomoći. Poput volontera koji se ne štede nego slobodno vrijeme nesebično daruju onima kojima je pomoć potrebna. Kao što to sada rade volonteri buzetskog Crvenog križa koji su se uključili u sveistarsku akciju ove humanitarne asocijacije pa su se stavili na raspolaganje građanima u potrebi, starijima koji trenutno nisu u mogućnosti izaći zbog bolesti i neophodni su im lijekovi ili hrana, ili su u samoizolaciji, a nemaju nikoga da im pomogne. Poput onih koji će spremno staviti glave skupa i uključiti se u humanitarne akcije. Kao što je to bio slučaj prije dvanaestak godina kada je pokrenuta akcija sakupljanja sredstava da bi se spasio život malog Davida, tada šestomjesečne bebe.

Humanitarna akcija bila je jedina šansa da se mališanu omogući skupi operativni zahvat. Kada je HZZO odbio platiti transplantaciju, Davidov rodni Buzet strelovito je reagirao. Spremno se ujedinio i uz pomoć brojnih dobrih ljudi iz zemlje i inozemstva, u dotad nezapamćeno uspješnoj i brzoj akciji, prikupio potrebnih 1,2 milijuna kuna kako bi mu u talijanskoj sveučilišnoj klinici transplantirali jetra. U Davidovo liječenje uključila se i liječnica Nela Sršen iz tima za transplantaciju jetara u bolnici u Padovi, koja je brojnim Hrvatima, među njima i glazbeniku i pjesniku Arsenu Dediću, pomogla pri tom zahvatu. To je samo jedan od uspješno realiziranih projekta zbog kojih su Buzet prozvali malim gradom za velike humanitarne akcije. Svim oscilacijama koje nosi život unatoč, upravo su humanost i zajedništvo konstanta istarskog sjevera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum