PIŠE Vanesa BEGIĆ

Grci s Gregovice


Pula i njezine četvrti, gradske i periferne, imale su razne razvojne faze kroz povijest, a upravo u tim različitim razdobljima kriju se nazivi nekih naselja. Kako je na jednom od svojih predavanja govorio pulski arhitekt Anton Percan, na širem području Gregovice početkom 19. stoljeća postojale su tek dvije građevine, crkva sv. Klementa i Mihovila na brežuljku sv. Mihovila te jedina stambena građevina koja se nalazila na početku današnje Medulinske ceste, a koja je pripadala jednom od članova obitelji Smareglia.

Percan je tada također istaknuo da područje iznad močvarnog zemljišta i potoka Pra grande nosi ime Gregovica prema tadašnjim vlasnicima ovog područja, obitelji Roditti koja je bila grčkih korijena, doseljena u Pulu s otoka Rodosa tijekom 16. stoljeća. Talijanski naziv za Gregovicu je Grega, tu je i sličnost s greca (pridjev "grčki"), pa budući da su to bili Grci, put do imena naselja je relativno jasan, brz i lagan.

Toponim Ozad Arene (Iza Arene) novijeg je pak nastanka, kako objašnjava arhitekt dr. Attilio Krizmanić za pulski Stradarij. Taj se toponim javlja prvi put u 19. stoljeću, a njime je određen slobodan prostor sjeverno, istočno i južno od Amfiteatra. Nekada se to zvao Trg Festivala jugoslavenskog filma, a prije toga, davne 1938. godine, Largo dei Gladiatori.

Uspon na Kaštel ima jasnu etimologiju. To označava utvrdu na vrhu pulskog brežuljka gdje se nalazila histarska gradina, a od 1956. do 1992. godine ta se ulica zvala Ulica Slavka Grubiše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum