PIŠE CHIARA BILIĆ

Valovine se u Korizmi odriču političara

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Svega i svačega se ljudi odriču u korizmi. Čokolade, alkohola, kruha, laganja. A netko i političara. Ili, piše tako na jednoj drvenoj ploči na Valovinama, odmah ponad Galebovih stijena, lažova. Samo par metara od tirkiznog mora još uvijek vlada nered. Derutna tvrđava propada, bungalovi su urušeni, posvuda je razbacano smeće.

Valovine u Puli su, moglo bi se reći, već više od dva desetljeća zoran primjer kako stvari ne funkcioniraju. Tamo su se u neljudskim uvjetima branitelji i njihove obitelji godinama borili za puko preživljavanje. U rasturenim objektima, bez struje, vode i osnovne infrastrukture. S azbestnim pločama iznad glave. Gdje su sada i tko tamo obitava nije posve jasno. Barem ne na prvi pogled. No, to, čini se, ionako nikoga ne zabrinjava. Nakon branitelja tamo su se nastanili novi došljaci, beskućnici, romske obitelji. Ostala je, međutim, jedna posveta lažovima. Ovako piše na njoj:

Svim političarima

Svim ministrima MORH-a, ministrima branitelja

Svim predsjednicima, udrugama branitelja, HVIDR-i

Hvala vam što ste ubili dostojanstvo hrvatskih branitelja

Privremeni smještaj traje "samo" 22 godine.

Tako ispisana dočekuje svakog tko se tamo uputi u berbu šparuga ili u šetnju uz obalu. Dočekat će izgleda, zajedno sa smrdljivim otpadom koji tamo truli, i turiste za vrijeme ljetnih mjeseci. Oni, doduše, neće znati o čemu se radi. Proći će pored ne osvrćući se. Bit će im to možda samo usputna stanica prema uvali Valovine u kojoj je privremeni smještaj na "samo" 20 godina dobio ski-lift.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom