PIŠE LARA BAGAR

Grad magnet

Svjetleći divovi (Manuel ANGELINI)

Svjetleći divovi (Manuel ANGELINI)


Grad Pula je magnet za svečani trenutak u životu, nadahnuto je jučer na otvaranju velikog salona vjenčanica u Zagrebačkoj ulici rekla Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK - Županijske komore u Puli. Pritom je spomenula i pulski amfiteatar i Svetu stijenu na Verudeli, taj hot spot mladenaca koji su savršena kulisa za fotografije najljepšeg dana u životu. Ali, što je s ostalim u Puli?

Razrušene fasade gdje god se okreneš izgledaju kao da je i Istru pogodio domovinski rat. Ok, sada će netko u obranu kazati - korona je, nema se. Istina je. Prioriteti su se promijenili i sada se sve svodi na preživljavanje. Ali bilo je tako i prije korone. Fasade desetljećima derutne. Puste "koronaste" ulice kao da je pandemija ovdje zavladala mnogo prije.

Sablasno prazan Uljanik koji svojim nekrofilnim svjetlećim, turistima atraktivnim dizalicama podsjeća na vremena kada je grad živio, radio i bivao. Grad na škrgama koji kapital stvara na povijesti, sada je prazan grad. E pa, možda bismo tu prazninu sada mogli iskoristiti kao korona free turistički adut. Kreneš u grad, a tamo nigdje nikoga ili ono malo duša što se nađe u grupicama druži se na poželjnoj udaljenosti, tako da za Covid-19 u Puli - nema zime!

A do zime možda se nešto i dogodi u gradu. Sada je krenulo sa Zagrebačkom ulicom - s jedne strane salon vjenčanica, s druge galerija HDLU-a. I to je nešto. Umjetnost vjenčanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini