PIŠE Lara BAGAR

Gospoda u gradu

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Nesvakidašnja gesta Puljanina od prije nekoliko dana mogla bi poslužiti kao prosinačka bajka. Ovo je božićna priča ljeta kovidnjega 2020. Postariji muškarac u Zagrebačkoj je ulici pronašao kuvertu s ni više ni manje nego 10.000 kuna! Tko zna koliko je to njegovih mirovina? No, dotični gospodin, a djela govore da je o gospodinu u punom i pravom smislu riječ, to si pitanje nije postavio, već je prvo pomislio čiji je to novac. Nije dvojio ni trenutka i omotnicu odnio u Policijsku postaju.

Gestom je bila frapirana ne samo vlasnica, koja je novac pripremila za plaćanje računa, već i djelatnici u policiji. Ovaj nesebičan potez u vrlo sebičnim vremenima održao nam je svima lekciju o poštenju, dobroti, brizi za bližnjega.

Srećom, ima još dobrih ljudi - malo ih je, ali ih ima. Javlja mi poznanica da joj je prije dva dana navečer na vrata došla policija. Pretrnula je. Iako nema razloga, ipak nitko ne voli na vratima "ljude u uniformi", bilo kakvoj. Najčešće je to znak neke nevolje. Ali, ne i ovog puta. "Momci u plavom" na kućni su joj prag donijeli novčanik koji je jedan sugrađanin našao na Giardinima i odmah predao policiji. Veli da novca u novčaniku nije bilo kao u prethodnoj priči, ali su bili svi dokumenti i sve moguće kartice - kreditne, beskontaktne. Nije falilo ni lipe.

Vlasnica je u šoku da se u ovim nemilosrdnim vremenima u kojima ljudima fali novca i poštenja, pronađe gospodin ili gospođa - jer je i u ovom slučaju nalaznik želio ostati anoniman - kojima je poštenje još uvijek na listi prioriteta. Prekrasno je da ih ima među nama. Poštenje nema cijenu u poštenom svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater