PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Fort - pulski forte

Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)

Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)


Kad nije Arena, neka bude tvrđava.

Nije samo Pula specifična po vojnoj arhitekturi, austrougarskim fortovima, nego i čitav niz drugih europskih gradova, njih čak 200 u kojima se nalaze utvrde i koji su ih znali valorizirati, što Pula tek sad sramežljivo čini. Neke od tih europskih tvrđava na listi su UNESCO-a, na koju Arena, jedan od samo nekoliko očuvanih amfiteatara na svijetu, nije dospjela zbog zazidavanja donjih lukova da bi se u podnožju otvorila kafana.

Nedavno je i u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile predstavljen ogroman potencijal tih utvrda, a namjera je da Pula uči na pozitivnim primjerima drugih.

Docentica Nataša Urošević - članica Znanstvenog odbora mreže Forte Culture koja obuhvaća europske gradova s fortifikacijama, a čija bi članica Pula uskoro mogla postati - navodi pozitivan primjer Krakova, koji je samo u posljednjih 10 godina uspio revitalizirati više od 20 utvrda. Pula ima jednako toliko ili više: u tri fortifikacijska prstena čak ih je od 26 do 30.

Princip je vrlo jednostavan: u gradskoj upravi Krakova pitali su sugrađane što im treba i to su i dobili: muzej, centar za skaute, centar za jahanje za djecu s posebnim potrebama, hostel.

Europska sredstva su dostupna i zapravo je riječ o jedinstvenoj prilici koju ne treba ignorirati.

Pritom bi svakako prednost trebale imati inicijative od šire koristi za zajednicu, a ne pojedince.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater