PIŠE DUŠKA PALIBRK

Flanatik barijera

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Skupocjen, desetljećima građen najsuvremeniji sustav pomičnih barijera koji je u funkciju pušten prije mjesec-dva, zakazao je za posljednjih velikih kiša i Venecija je ovih dana opet poplavljena.

Nije to samo pritisnuti gumb, pravdala se nadležna povjerenica u Rimu, koju je talijanska Vlada zadužila da na osnovu plime i visine mora donosi odluku kada je vrijeme za pokretanje sustava barijera u venecijanskim lagunama. Sustav poznat kao MOSE (u prijevodu, Eksperimentalni elektromehanički modul) naravno da digitalno javlja visinu mora, ali se iz Rima ne vidi baš najbolje sjeverni Jadran pa je teško brzo reagirati. Trpi svjetska graditeljska i kulturna baština, ali goleme štete trpe i poplavljeni venecijanski trgovci.

Plivali su i Puležani za svake veće kiše dok se nisu okrenuli kišnim vrtovima i grad počeo ulagati u druga suvremena tehnička rješenja u sustavu oborinske odvodnje. Zadnjih godina centar grada zaista ne poplavljuje, ni blizu kao nekada, ali tko se jednom opeče…

Tako i korisnici prostora u Flanatik centru pred svaku jaču kišnu prognozu posegnu za svojim pomičnim barijerama - ručnim, jer ih postavljaju ljudske ruke i to od onoga što im je pri ruci. U doba većih poplava po gradu dali su si izraditi svoju malu metalnu zaštitnu barijeru na ulazu u Centar, koja se brzo podigne i spusti, kada zagusti. Kakva digitalija, kakvi gumbi, naš se čovo uzda u se.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of