PIŠE Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Dvorska luda

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Kandidatkinje i kandidati za gradonačelnicu ili gradonačelnika Pule prvi su put zajednički, na jednom mjestu, okupljeni u Circolu, iznijeli vlastite programe i pritom odgovorili na poneko manje ili više škakljivo pitanje.

Kad je o prosperitetu grada i njegovih građana riječ, svi su odgovorili otprilike jednako ili približno jednako, uz određene nijanse. Jedni se zalažu za gospodarstvo, drugi za održivo gospodarstvo, treći opet za gospodarstvo, ali uz naglasak na radničko odlučivanje. Važni su zapošljavanje, industrija, Uljanik, mladi, stambeno zbrinjavanje, starački domovi, uređenje grada, saniranje fasada koje prijete dekapitacijom. I tako dalje.

Iako se kandidat koji će odnijeti pobjedu u pravilu veže uz stranku koja će zavladati gradom, to ne mora uvijek biti tako. Sasvim je moguće da neposrednim izborom bude izabran gradonačelnik ili gradonačelnica koji neće imati većinsku potporu u Gradskom vijeću.

Što je ono presudno zbog čega bi prosječan pulski glasač trebao odabrati jednog od osam kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu Pule? Je li to isključivo program i stranka koja ga gura ili i osobnost kandidata, način na koji se obraća biraču, ton i jačina glasa, govor tijela, gard, ali i odijelo, koje navodno ne čini čovjeka?

Okupilo se u Circolu šaroliko društvo, od onih koji su nudili jasne, artikulirane, ali i općenite odgovore, do onih ležernih, gotovo nezainteresiranih, s minornim ili nikakvim izgledima, koji su izgledali kao da su ovdje svratili nakon branja šparuga. Na koji način potencijalni glasač percipira onoga čiji odgovor na konkretno pitanje o pravima manjina uopće nije čuo?

Neki su iznosili svoj program gardom rođenog vođe, uz zapanjujuću dozu samouvjerenosti koju imaju rijetki. Drugi su odavali dojam da su pali s Marsa, da su tu slučajno i da ih se sve to ne tiče, iako njihova stranka polaže veliku nadu u njih. Potencijalnim pulskim vladarima hitno je potrebna dvorska luda. Da ih na vrijeme, mimo svite, ozbiljno upozori na stvarno stanje stvari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum