PIŠE ROBERTO RAUCH

Deset kuna

Ilustracija (Snimio Zvjezdan Strahinja / Arhiva)

Ilustracija (Snimio Zvjezdan Strahinja / Arhiva)


Gospodin Luciano sporim hodom obiđe krug pulskom tržnicom. Najprije priđe čovjeku koji prodaje Ulične svjetiljke, popriča s njim i kupi njegov časopis. Stigne i do štandova ispred kojih nadobudni ljudi skupljaju potpise za izbore.

Daje svoju istrošenu osobnu svima, nije ga briga koga ili što zagovaraju. Osjeti stanovito zadovoljstvo zbog tog čina pa se odluči nagraditi kavom. Sjedne na terasu jednog kafića, a bol u leđima odmah nestane.

Taman prinosi šalicu ustima kada spazi da mu se približava niska starica. Baš njemu, sve je više siguran u to. Žena na sebi ima ishabanu ljubičastu jaknu, u rukama nosi dvije vrećice s tržnice, čini se iste težine. Dva balasta koja naliče na klackalicu, kojima drži ravnotežu. Gospodin Luciano iz džepa već vadi novčanik.

- Može 10 kuna, upita ga žena. Masnu je sijedu kosu zavezala u rep koji se već sasvim raskvasio.

On ustukne. U novčaniku je otvorio džep s kovanicama, misleći da će ga pitati kunu ili dvije. Vremena se mijenjaju. Izvuče novčanicu od deset kuna i pruži joj.

Starica trgne svoje usahle usne lijevo-desno, kao da pod njima namješta zubalo. Na suncu joj zatitraju crno-sijedi brčići. Mehanički mu uputi generalnu zahvalu, promrmlja još i blagoslov. Gospodin Luciano joj se zahvali. Želi joj pomoći. Prisjeti se čovjeka koji prodaje Ulične svjetiljke, rekao mu je da traže ljude.

- Hoćete posao?, upita gospodin Luciano stidljivo. Ona se već okreće od njega. Skeptična je, ne voli ove post-milodar razgovore. Ipak zastane, sluša ga na jedno uho.

Objasni joj kako funkcionira prodaja časopisa - od 8 kuna za primjerak 4 kune idu njoj, a drugom polovicom financira se sljedeći broj. Čini se zaintrigirana. Pita ga gdje se odvija prodaja. Na ulici, kaže joj gospodin Luciano.

- Na ulici? Sramota!, drekne ona i otklipsa do sljedećeg stola, noseći vrećice koje su se u njenim rukama dizale i spuštale kao klackalica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini