PIŠE Vanesa BEGIĆ

Dante, Pakao i Pula

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Ove se godine obilježava 700. obljetnica od smrti Dantea Alighierija, oca talijanske književnosti. U Italiji će se obilježavati ta važna godišnjica koliko budu dopuštale epidemiološke mjere. No, Dante je vezan i uz Pulu, koju spominje u devetom krugu Pakla. Je li je on stvarno bio tu, ili je samo čuo o Puli, na to pitanje vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor. Što je bilo prije više od sedam stoljeća ostalo je "zakopano" negdje u povijesti, skoro pa bismo mogli reći u prapovijesti.

Dante Alighieri (1265. - 1321.) svojim je djelovanjem i životom bio vezan i uz Pulu i Istru, iako se o tome nije dovoljno pisalo ni govorilo. Neki povijesni podatci vele da je Pula početkom 20. stoljeća imala dvije Danteove biste, od kojih se jedna nalazi u Veneciji, a druga je u vlasništvu jednog rimskog muzeja. Tijekom godina i raznih predavanja njemu posvećenih, bilo je govora o tome da je navodno boravio u pulskom Franjevačkom samostanu, ili pak da je Pulu samo obišao, bez posebnog zadržavanja.

No, kakogod bilo, spominje naš grad u Devetom pjevanju Pakla: "kod Arla, gdje Ron manje dere/i kao što su kod Pule, blizu žala/gdje Kvarner među Italije pere/neravan oblik/groblja zemlji dala" (prijevod Mihovila Kombola).

Blizu Arlesa pronađeni su brojni ostaci starorimskog života, a pulsko groblje koje Dante spominje nalazilo se vjerojatno negdje u zoni Pragrandea, prema brdu Svetog Mihovila, gdje je donedavno bilo pulsko rodilište.

Dante je pisao o svemu što je vidio, osobe koje je spominjao u "Božanstvenoj komediji" bile su stvarne osobe koje su u javnom životu imale važnu ulogu, a isto je bilo i s gradovima. Stoga postoji i vjerojatnost da je obišao Pulu.

Na jednom predavanju održanom prije dvije godine, kada se govorilo o prostoru današnjeg Sveučilišnog kampusa, a nekad samostana, bilo je rečeno da se u Samostan sv. Mihovila povukao ugarski kralj Salomon, prvi sin kralja Andrije I., a prema nedovoljno dokumentiranoj predaji, u samostanu je oko 1320. godine boravio i Dante Alighieri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini