PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Dan mladosti

Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Snimio Bruno Konjević / Cropix)

Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Snimio Bruno Konjević / Cropix)


Yacht bar hotela Histria i draga Tamara. Dobar dan Oriana, imamo proljetnu akciju: orange juice, kava i kolač. Naravno da sve preuske suknje padaju u trenutni zaborav. Bar iznad nekadašnjeg ski-mola. Ski-mol i otvaranje sezone kupanja na Dan mladosti 25. maja, ali i mjesto gdje je profesor Josip Flah u sklopu nastave tjelesnog odgoja započinjao s ljetnim aktivnostima na moru. Mnogi smo, zahvaljujući njemu, naučili tehnički ispravno plivati kraul, prsno ali i butterfly, uz sigurno skakanje na glavu.

Kraj školske godine: ski-mol, a početak nove na teniskim terenima Zlatnih stijena. Forehand i backhand. Slazenger reket kupljen u dućanu sportske obuće i odjeće u Prvomajskoj ulici. Umjesto suknjice i polo majice, kratke hlače i bijela sportska majica.

Slušajući Tubular Bellse i uživajući u orange juiceu, sjetih se svoje prve naranče. Teta mi je radila na pulskoj tržnici, gore na katu i zahvaljujući njoj sam pojela prvu naranču, ali i bananu. Možete li zamisliti izraz mog lica kad sam vidjela sliku banane Andyja Warhola na albumu The velvet underground & Nico. Mislila sam da je Andy također u Puli na tržnicu vidio bananu. Tad sam još uvijek mislila da za radio aparat postoji čovjek u nekoj kućici, tipa kućice za skretničare i na komandnoj ploči vidi kome treba pojačati ili sniziti ton.

Naranča Jaffa, zamotana u tada meni predivan papir. Skupljala sam te papire, na isti način na koji sam skupljala i salvete. Prva naranča 1972. godine, iste godine kad sam prvi put probala mandarinu i to mandarinu koju mi je osobno dao Tito.

Kad bi Tito dolazio na Brijune, uvijek je prolazio kraj moje osnovne škole. Nije još bila izgrađena zaobilaznica. Često smo sa školom znali odlaziti na Brijune odjeveni u pionirsku uniformu, dočekivati razne svjetske političare. Pionirska marama koja mi je kasnije poslužila kao modni detalj na vojnoj platnenoj kurirskoj torbi s nacrtanim likom Che Guevare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini