PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Daj ruku, kompa! Ne dam!

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Svratio kolega s godišnjeg u redakciju, pružamo mu ruku, a on svoju povuče i počeše se za međunožje.

- Preporuka je da izbjegavamo rukovanje, hladno nas upozori kolega. A zdravstvene preporuke u ovim teškim vremenima treba slijediti.

I tako prokleti koronavirus stremi da uništi naše civilizacijske tekovine. Rukovanjem su se još u 5. stoljeću prije Krista koristili Grci, navodno je do njih stiglo iz Perzije kao gesta zaključenog dogovora. Rukovanje su promovirali Rimljani, čak su ga i ovjekovječili na novčićima kao personifikaciju sloge (concordia).

Ono rukovanje s filma, kad si Rimljani stisnu zapešća umjesto dlanova, poteklo je iz potrebe da se provjeri ne skriva li sugovornik nož u rukavu. Nije li sve to počelo još u prapovijesti kada bi došljak iz druge špilje ispružio otvoren dlan domaćinima kao znak da je nenaoružan?

Sada je situacija potpuno drugačija - tko tebi ruku, ti njega kamenom. Jer mogao bi biti naoružan virusima. Što je s "daj pet", važi li i taj kratki dodir kao nepoželjan i opasan i stigne li virus predvidjeti namjere nositelja i pripremiti se za brz prijenos s jednog čovjeka na drugog? I što ako te brat pozove u pomoć i kaže: "Daj ruku"? Ništa, s puno sućuti uputi ga na zdravstvenu preporuku.

Kada turisti budu u nekoj budućnosti dolazili u Pulu razgledavati povijesne spomenike, vodiči će im pokazivati Arenu, Kaštel, ruševine velikog kružnog toka, konzerviranu dizalicu iz Uljanika i snimku rukovanja međunarodnih vođa na samitu na Brionima.

- Tako su se drevni ljudi pozdravljali prije nego je ukinut fizički kontakt zbog straha od zaraze, objasnit će im dron s licencom za turističkog vodiča. Razdragani turisti će zapljeskati i odmah ruke ozračiti dezinfekcijskim zrakama. Jer ne samo da je fizički kontakt među ljudima odavno zabranjen, već je krajnje opasno i društveno nepoželjno dodirivati čak i samog sebe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum