PIŠE LARA BAGAR

Dabogda imao pa nemao

Prizor iz filma Mad Max

Prizor iz filma Mad Max


Dabogda imao pa nemao, stara je narodska rečenica zloslutnica koju toliko puta čujemo da nam je već postala kao dobar dan. A kada bi je na trenutak analizirali, ili bar samo pažljivo izgovarali, osjetili bismo koliko je teška, mučna i zastrašujuća. Gora od najcrnje noćne more u koju se pretvorio život od ožujka prošle godine.

Palo mi je to napamet prije nekoliko dana kada sam otišla u kino. Odlazak u pulsko kino, koje je u vrijeme Netflixa i svih ostalih na-zahtjev-programa već godinama bilo mjesto samo za istinske ljubitelje filma, kojima je veliko platno ipak potrebno za pravi doživljaj - postalo je pravi društveni, odnosno gradski događaj. Da, baš gradski, jer nam se život u, kako to volimo ili moramo kazati, novoj normali kada ne radimo sveo na šetnje u prirodi pa nam društvene mreže nikada nisu bile punije zalazaka sunca, oblaka i valova.

A kino je film u filmu. Prvo, ne gledaš film u pidžami, trenerci i tajcama, već se fino odjeneš. Ulaziš u kino, penješ se tim zavojitim stepenicama, gledaš Alidu Valli na fotografijama koje više ili, istini na volju, nikada nisi primjećivao i kupuješ kartu za film. Da, kupuješ ulaznicu! Konačno, plaćamo za neki kulturni, društveni, zabavni… sadržaj, a ne za sredstva preživljavanja.

Kino skoro pa puno. Bilo nas je između 16 i 18, što je zadovoljavajuće s obzirom na epidemiološke mjere. Velika većina stolica prekrivena je trakama tako da je veća mogućnost zaraze u šetnji Lungomareom nego u pulskom kinu. I onda kreće foršpan. Raduju te glasovi. Bože, uzbuđenje radi jednog filma!? Ali, nije to bilo kakav film, to je film koji nije kod kuće. Kažem, film u filmu.

Nakon toga prošećeš praznim gradom, koji bi u ovo doba godine bio identičan i da nema korone, popiješ kuhano vino ili džin ili čaj na terasi caffe bara Corso ili u prolazu kod Zdenca i vratiš se doma u svom novom filmu. Za sreću je potrebno malo - koja ulaznica za film koji i ne mora biti nešto, ionako svakog dana iznova gledamo film katastrofe. Usput, kada je o filmu riječ: radnja prvog Mad Maxa, kako se u posljednje vrijeme često razglabalo po društvenim mrežama, događa se 2021.godine. Mijenjam program.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum