PIŠE BORKA PETROVIĆ

Čiji udarac manje boli: privatni, gradski ili državni?

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako nekome padne kamen s derutne fasade ili oronulog zida na glavu jel' u konačnici bitno čija je fasada ili zid? Hoće li manje boljeti ako je fasada privatna ili ako je zid u gradskom vlasništvu? Ili boli više ako je kamen koji pada u vlasništvu Republike Hrvatske? Ako netko upadne u rupu koja se na cesti otvorila, hoće li mu biti lakše ako znade da je rupa na zemljištu u vlasništvu države, a Grad ju je samo ogradio? Je li mu to uopće bitno?

Ovih dana čitatelji nas upozoravaju upravo na probleme koji se ne rješavaju zbog vlasništva. Nešto je u gradu Puli, ali nije gradsko - privatno je ili državno pa se loptica odgovornosti prebacuje s kraja na kraj, poput ping ponga. I tako, služeći se izgovorima, godinama se nadležne službe (koje očito nisu nadležne), prepucavaju tko bi pojedine dijelove grada trebao urediti.

No, puno filozofije tu zapravo nema; ukoliko se nešto opasno nalazi u gradu Puli i prijeti njegovim stanovnicima, a vlasnik uporno ne reagira, problem trebaju riješiti gradske službe! Zato ih imamo i za to ih plaćamo. A onda neka se oni dalje natjeravaju s pravim vlasnicima oko naplate nužnih radova.

Tako, naime, propisuje i sam Komunalni red Grada Pule, gdje se lijepo navodi da će se vlasnika najprije upozoriti da sanira, primjerice opasnu fasadu ili ukloni smeće, a ukoliko to ne učini, komunalci će sačiniti zapisnik, stanje dovesti u red o gradskom trošku (odnosno našem trošku) pa sanaciju naplatiti od pravog vlasnika.

Ukoliko ne uspiju i za to ima lijeka. Čist račun - duga ljubav, samo treba napisano provesti u djelo i, naravno, raditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of