PIŠE LARA BAGAR

Čestitka off line

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dolazak poštara pred kućni prag za vrijeme božićnih blagdana nekoć je bio radosna vijest za sve ukućane. U još ne tako davna vremena običaj je bio slati i primati čestitke od prijatelja i rođaka koji žive u drugim gradovima ili državama.

Danas, kada živimo u "globalnom selu", nekoć svima draga tradicija polako je nestala. Jedinstvene crteže i rukom ispisane tople želje zamijenile su aplikacije i emotikoni.

No, pandemija je odjednom sve okrenula "znopako". Globalno selo zamijenilo je lokalno. Život on line spontano se okrenuo nekim zaboravljenim off line običajima.

Božićne čestitke opet su aktualne. Potvrđuje to djelatnica u pošti. Kaže da ove godine ljudi više nego ikada šalju božićne čestitke pa i - unutar svog grada. Epidemiološke mjere, rizične skupine, život na distanci rezultirali su blagdanima na distanci. I tu su se opet pojavile božićne čestitke. One su podsjetnik na toplinu pisane riječi, na karakter koji ima rukopis, trajnost koju ima papir i na kraju uspomena koju ne može zamijeniti mail, SMS ili poruka na nekoj od platformi.

Unificirani font ariel ili times new roman i smile te prepisana poruka iz lanca božićnih čestitki, skinuta sa sajta koji nudi poruku za svaku prigodu, tako su anemični. Brzinom kojom se oglasi dolazak takve "čestitke", tom brzinom i nestaje nakon što je otvorimo.

Virtualna poruka ostavlja i virtualan osjećaj, zato ove godine šaljem čestitke. One su umjesto zagrljaja, poljupca. One su taj dodir koji ne prenosi virus. Pod osobnim motom "kupujemo lokalno", naručila sam ih od hrvatske dizajnerice iz Samobora. Užasno su me razveselile i krenula je priča.

Na prvoj sam narisala smile kao emotikon - s dvotočkom i zagradom!? Kao na tastaturi!? Užas! Shvatila sam da je vrijeme da se ozbiljno primim kemijske, u ovom romantiziranom običaju bilo je to i nalivpero. Tako je slanje čestitke postao pravi ritual. Čekaš pred poštom. Prilika je to da se središ jer si se izvukao iz pidžame u kojoj radiš od kuće. I onda ide slanje, lupanje pečata, početak putovanja i iščekivanja poštara koji više ne zvoni dvaput, ali stiže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom