PIŠE BORKA PETROVIĆ

Čentrini (ne) štite od virusa!

Arhiva

Arhiva


Hrvati su majstori u zaobilaženju pravila. Nema tog zakona, propisa kojemu neće doskočiti. Puležani nisu od toga izuzeti. Dugo se nisam kretala busevima, po dućanima. Ono što sam vidjela zadnjih dana zapravo je tragikomično. Propisane maske za lice doista nosi 99 posto ljudi, no većini one služe samo kao ukras. Starijima pro forme, a mlađima kao modni dodatak.

Maske im ne pokrivaju nos, nose se rastegnute i prljave danima, tjednima... Krpene, jednostruke, dvostruke, iz domaće radinosti..., vidjela sam svakakve. No, svakako je vrhunac apsurda maska koju sam vidjela na licu jedne starije gospođe u jednom od većih pulskih marketa. Ona je, naime, svoju masku iskačkala, iskukičala, isheklala, kako vam drago (mislim da su sve to sinonimi za istu hand made vještinu). Učinila je to, vjerojatno, u dobroj vjeri, kao što je u mladosti nekada heklala čentrine. Ideja odlična, no funkcionalnost takve maske ravna je nuli! Je li to učinila jer je htjela biti kreativna, ili je jednostavno kući imala konca, a medicinske su maske skupe, nikada nećemo doznati jer u raspravu s njom nisam željela ulaziti.

No, sve mi ovo pokazuje da je svima samo glavno udovoljiti formi, a sigurnost je u drugom planu. Imamo možda više sreće nego pameti da je Istra "u zelenom", s malim brojem zaraženih od korone. Jedno veće žarište, jedan superširitelj i pokazat će se da situaciji možda i nismo dorasli kako si to utvaramo.

A za one koji ne znaju što je čentrin - riječ je o malom ukrasnom podmetaču raznih oblika izrađenom od čipke ili vezenom, a stavljao se nekada na noćne ormariće, komode, stolove, poslužavnike, ispod vaza i ostalih ukrasnih predmeta. U 2020. ponovo je oživio, doživio preobrazbu i prenamijenio se u čudnovatu masku za lice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater