PIŠE Vanesa BEGIĆ

Centar-periferija

Izgleda da i ljekarna napušta otužnu Ulici Sergijevaca (Snimio Duško Marušić Čiči)

Izgleda da i ljekarna napušta otužnu Ulici Sergijevaca (Snimio Duško Marušić Čiči)


Vijest o preseljenju pulske ljekarne Forum iz samoga centra grada - Prvomajske, odnosno Ulice Sergijevaca i Foruma izvan gradske jezgre - put Velog Vrha, još je jednom potvrdila da se centar grada, iliti uža gradska jezgra posljednjih godina silno promijenila.

Istina, život se sve više odvija izvan gradske jezgre, prema periferiji gdje ima sve više i više naselja koja niču kao gljive poslije kiše.

Nekada je, u osamdesetim godinama, Pula imala svega četiri ljekarne. Uz navedenu Forum, tu je bila i Centar, na istoj lokaciji kao i danas na Giardinima, potom Arena, u Flavijevskoj ulici nedaleko amfiteatra te na Verudi, najprije u prostoru gdje se nalazi današnja pošta - dio današnjeg prostora pošte bila je pošta, a dio ljekarna i potom je preseljena u prostore Zdravstvene stanice Veruda, gdje se i danas nalazi. A pošta je proširena na cijeli današnji prostor.

Sav se život tada odvijao unutar gradske jezgre, periferna naselja su bila tek u izgradnji, a mnoga nisu postojala, bila su tu tek polja, vrtovi.

I Veruda, posebice na granici sa Stojom je sve do ranih osamdesetih izgledala drukčije - tamo gdje se danas ubiru sportski plodovi, odnosno rezultati sportskih natjecanja - Dom sportova "Mate Parlov", Uljanikov stadion, Gradski bazeni Pula - bili su vrtovi s pravim plodovima, onima zemlje.

Lica i naličja grada se mijenjaju i periferija i dalje se sve više širi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater