PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Bura, klofer, tepih

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Budi me snažno fijuktanje bure. Uz obalu stabla gura. Vjetar gruva, grmi. Prva marčeva bura. Volim taj vjetar. Hladan, oštar, brz, ali tako mirisan, čist. Vjetar obogaćen kapljicama morske soli.

Provjetravanje madraca, popluna, jastuka.

Imam prijateljicu koja je nekad živjela u vojnoj zgradi između Higijenskog (Zavod za javno zdravstvo) i Ulice Lino Mariani (sadašnje Marulićeve). Lino je bio zajedno s mojim ocem u 43. istarskoj diviziji. Ispred njene zgrade nalazila se željezna šipka za klofanje tepiha. Iznošenje teških tepiha, prebacivanje preko šipke, klofač od pruća.

Muškarci iznose tepihe, žene klofaju. Žene u kućnim haljinama na preklop i maramom povezane kose. Poneka sa viklerima ispod marame. Grožđana mast na usnama da ne ispucaju na vjetru.

A i vikleri su nekad bili patnja. Željezni, s lastikom, tapiranje kose, litre laka i onda koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća stižu figaro i loknice, uz nezaobilazni minival.

Nikad nismo doma imali tepihe. Ali zato je majka inzistirala na zabrani ulaska s cipelama na parket. Drveni, hrastov parket. Čišćenje je bilo mukotrpno. Klečanje i žicanje. Premazivanje čerom i glancanje nakon toga. Čera (pčelinji tekući vosak) koju sam kupovala u dućanu Boje i lakovi u Zagrebačkoj ulici. I danas osjećam taj miris.

Ispred primaće sobe skidale bi se cipele i obuvala neka varijanta krpenih natikača da se parket ne bi prljao, a gosti izbjegli biti bosonogi. Primaća soba se najčešće koristila za primanje gostiju, rijetko za nas doma. Televizija se rijetko gledala, nije se stizalo. Nedjeljom bi se pogledao “Gradić Peyton”. Dan, danas ne znam upaliti TV.

Dok ovo pišem, razmišljam o tome kako to mlađim generacijama mora biti čudno. S jedne strane mukotrpno čišćenje tepiha i poda, a s druge uvijači za kosu koji su danas jako moderni - tzv. pegle za kosu. Da ne pričam o tome kako su bile moderne jambolije (krzno ovce), od tepiha do navlaka za sjedala u autu, ali i kao navlake za volan. A sada se stavljaju u dječja kolica ili na dizajnerske fotelje, stolice.

Hygge po naški.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom