PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Bugarski levi i rumunjski humanitarci

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Kad su pulski maturanti na početku 1993. odlazili u Prag, odmah nakon mirnog razlaza Češke i Slovačke, upozorili su ih da novac ne mijenjaju na ulici, jer da će im uvaliti puno slabiju slovačku verziju krune. Češka je uređena zemlja, ima banke i mjenjačnice, ne plaćajte porez na budale, govorili su im.

Gotovo 30 godina kasnije u uređenoj zemlji Hrvatskoj, članici EU-a, u gradu s turističkom tradicijom i infrastrukturom, s bankama i mjenjačnicama, još ima turista koji misle da će zaraditi mijenjajući devize za domaću valutu na crno. Ali kod švercera devizama najčešće se zaradi samo porez na budale.

Budale više nisu samo maloumni i neobrazovani, nego i oni neinformirani unatoč svim mogućnostima koje im tehnologije nude. Ma, znaju turisti da Hrvatska i nije neka reprezentativna članica Unije, ali otkud im ideja da se devize i u takvoj zemlji mijenjaju na cesti, da se i na taj način može nešto uštedjeti? Nije, dakle, ni čudo da im na Giardinima šaneri umjesto kuna uvaljuju bugarske leve, ispisane i ćirilicom, i to krivotvorene. Eh, da su barem pravi, jer ni taj "lav" s istoka nije neki sitniš - prema tečaju s interneta, lev još uvijek drži razinu nekadašnje marke. Dakle, i prevarant jedinu računicu ima ako strancu uvali nevaljanu ili krivotvorenu novčanicu.

I što da naivni turist u Puli radi kada u šake dobije neupotrebljiv papir? Da objasni svojima da će odmor biti kraći jer je prokockao dio obiteljskog budžeta? Morao bi slučaj prijaviti policiji i, ako ga naivnost nije napustila, nadati se da će mu se novac vratiti. A može i mirno prihvatiti sudbinu pa već u Flanatičkoj rumunjskim lažnim aktivistima, koji novac od naivnih izvlače na račun lažnih humanitarnih akcija, darovati krivotvorene leve. To bi mu bilo i praktično i humano.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum