PIŠE VANESA BEGIĆ

Bila jednom škola mala


U nedavno objavljenoj spomen-knjizi Osnovne škole Šijana, u povodu 120. godišnjice njezina djelovanja, najemotivnije su stranice ispisane o Maloj školi, odakle je u biti počela i cijela povijest ove obrazovne ustanove. Naime, sve je počelo u Maloj školi još 1898. godine, kada ju je otvorio Matko Laginja u Radničkoj ulici. Mala škola je zbog dotrajalosti zatvorena 2004., a zadnjih su je godina pohađali prvašići. Tu je 25 godina, od 1947. pa sve do 1973., radila i Zora Bertoša, učiteljica razredne nastave, majka Miroslava Bertoše, koji je također pohađao ovu školu, kao i njegova djeca. Mnoge druge obitelji generacijski povezuje ova škola.

Svjedočanstva su zaista dirljiva. Mala škola - ali velike uspomene, učitelji velika srca, jednostavnija, nevinija vremena, kada su ljudi živjeli mirnije, roditelji nisu morali tražiti kruh sa sedam kora i djeca su bila sretnija, mirnija, skromnija. I u toj školi su ostale "zatvorene" te lijepe uspomene, taj podsjetnik na neka davnija vremena, jer već 15 godina zgrada nije u funkciji. Ostala je tako zatvorena i za sve probleme modernog društva. Tu je očito vrijeme stalo samo s pozitivnim uspomenama, kako drukčije objasniti sve te uspomene nabijene emocijama čim se spomene mala škola.

Na promociji knjige Benita Gošev, nekadašnja ravnateljica ove škole, apelirala je na sve vodeće ljude u gradu i šire da se taj prostor sanira i postane, po mogućnosti, muzej školstva u Puli, da jednoga dana i buduće generacije vide kako se lijepo i kvalitetno učilo i bez tableta i drugih suvremenih didaktičkih pomagala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater