PIŠE Vanesa BEGIĆ

Amlet ili palačinka?

(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Nerijetko i imena pojedinih namirnica, jela, "otvore" sasvim posebne gradske priče, teme, ponekad i polemike. Tako je neki dan u jednoj Facebook grupi koja se bavi Pulom osvanula fotografija palačinki i uz tradicionalne komentare jesu li bolje s marmeladom ili pak s Nutellom, pojavila se i priča o samome nazivu tih slastica.

Dok su neki stari Puležani govorili da su ih oduvijek nazivali "amlet", drugi su ih nazivali "omlet", a bilo je i komentara da to nije istovjetna slastica onoj koju Talijani zovu "crespelle".

Potom su i pojedinci podijelili taj post i krenuli u rasprave je li za Pulu svojstvena palačinka složena kao "marama", ili ona dugačka, odnosno koja je prava, na što je više njih reklo da je ona dugačka prava palačinka, a ona poput maramice da je sličnije talijanskim crespellama. Ta "crespella" iliti "crep" u biti bi bila vrsta vrlo tanke palačinke, bilo slane ili slatke.

Kao što se nerijetko na društvenim mrežama vode polemike o tome što je pravi burek, samo s mesom ili i onaj sa sirom, tako se raspravljalo i s čime je bolja palačinka, i svi stari Puležani odmah su rekli da je jedina prava s marmeladom, i to od marelice ili od šljive. Tek novije, mlađe generacije, premda je mladost sve širi pojam, vele da su najbolje ipak one s Nutellom.

Za omlet su mnogi komentirali da nije istovjetno jelo palačinkama, poimajući današnji "klasični" omlet, ali stariji Puležani su jelo koje se danas zove palačinke ipak najčešće zvali amlet. Kakogod se zvale, glavno da su ukusne, palačinke, amlet, omlet, može s marmeladom, ali i s Nutellom.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater